calisan-anneye-destek-projesi-yolda

Çalışan Anneye Destek Projesi Yolda

Tahmini okuma süresi: 5 dk.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve ilgili kurumların, kadın istihdamının desteklenmesi amacıyla hazırladığı proje ile küçük çocuk sahibi çalışan annelere, evde çocuk bakıcısı istihdam edebilmeleri için mali destek verilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, ücret beklentilerinin düşük olması ve çocuk ve yaşlı bakım hizmetlerinin istenen seviyede olmaması nedeniyle Türkiye’de kadınların işgücüne katılımının düşük düzeylerde kaldığına dikkat çekildi. Kadınların erkeklere oranla daha yüksek düzeyde kayıt dışı olarak çalıştığı belirtilen açıklamada, kadınların işgücü piyasasında karşılaştığı başlıca sorunlardan biri olan “yaşlı ve çocuk bakımı nedeniyle iş hayatına uzun süre ya da süresiz olarak ara vermek zorunda kalmasının, üzerinde dikkatle çalışılması gereken konulardan biri olduğu” dile getirildi.

 “Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu”

“Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu” adı altında Avrupa Birliği tarafından finanse edilecek bir proje geliştirmiştir. Hazırlıkları bir süredir devam etmekte olan ve artık son aşamasına gelmiş olan projeyle, ilk kez iş hayatına girecek ya da iş hayatına geri dönecek küçük çocuk sahibi annelere ve hizmet akdiyle çalışan annelere (5510 4/a sigortalısı annelere) çocuklarının bakımı için çocuk bakıcısı istihdam edebilmelerini temin etmek üzere bir mali destek sağlanması düşünülmektedir.

İlk olarak 3 ilimizde hayata geçirilmesi planlanan bu proje ile kayıt dışı çalışan çocuk bakıcılarının kayıtlı istihdamının artırılması, çalışan annelerin doğum sonrasında işlerine geri dönme süreçlerinin kolaylaştırılarak işgücü piyasasından kopmalarının önlenmesi ve genel olarak kadınların işgücüne katılımlarının artırılması amaçlanmaktadır.
Avrupa Komisyonu’ndan gerekli onayların çıkması halinde en kısa süre içerisinde başlaması öngörülen ve 30 aylık bir süreçte uygulanacak proje ile her ay iş yaşamına dönen ya da ilk kez başlayan 5 bin kadın doğrudan desteklenecektir.
Kadınların proje yararlanıcısı olabilmeleri için çocuk bakıcısı istihdam edecek olmaları sebebiyle dolaylı yoldan 5 bin kadın daha desteklenmiş olacaktır. Böylece, proje süresince 10 bin dolayında kadın, kayıtlı olarak çalışma imkanı bulmuş olacaktır. Çocuk bakıcıları başta olmak üzere ev hizmetlerinde çalışanlar arasında ve bu kimseleri istihdam eden işverenlerin kayıtlı çalışma sistemini geliştirmeyi hedefleyen bu proje ile özellikle küçük çocukların belli bir süre evde bakımının teşvik edilerek fiziksel ve psikolojik gelişimlerini belirli ölçüde tamamladıktan sonra kreş ve gündüz bakım evi gibi kurumsal çözümlere yönlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu yaklaşımın bir parçası olarak Milli Eğitim Bakanlığından sertifikalı olan çocuk bakıcılarının çalıştırılması halinde projeden destek miktarı artırılarak bu mesleğin kurumsallaşmasının desteklenmesi arzulanmaktadır.

İlgili Basın Açıklaması için tıklayınız.

Hakkında iskanunu

Göz atın

Kreş Yardımı Nasıl Bordrolaştırılır?

Kreş Yardımı Nasıl Bordrolaştırılır?

Çalışanlarına kreş hizmeti sunan işverenler, vergi istisnalarından faydalanabiliyor mu? Hangi durumda kreş yardımını bordroya eklemek gerekiyor?