BAĞ-Kur’lularda Prim Gün Sayısı Değişiyor mu
BAĞ-Kur’lularda Prim Gün Sayısı Değişiyor mu

Bağ-Kur’lularda Prim Gün Sayısı Değişiyor mu?

Son günlerde esnaf ve sanatkârların emekli olmaları için gerekli olan prim gün sayısı SGK çalışanları ile eşitlenmesi çokça gündeme gelmektedir. Bağ-Kur’lu olarak anılan 5510 sayılı Kanunun 4-b maddesi kapsamında çalışan serbest meslek erbabı esnaf ve sanatkarların prim gün sayılarının SGK çalışanları ile eşitlenmesi görüşülüyor.

1800 Gün Prim Avantajı

2008 yılında gerçekleşen Sosyal Güvenlik reformuyla işçi ve memur çalışanların emekliliği için gerekli olan prim gün sayısı 7.200 olarak belirlenmişti. Ancak Bağ-Kur’a kaydı olanlar için gerekli olan prim gün sayısı 9.000 olarak belirlenmişti.

5 Yıl Daha Erken Emeklilik

2008 yılında gerçekleşen Sosyal Güvenlik reformuyla Bağ-Kur’luların daha fazla prim ödemeyip 5 yıl daha geç emekli olmalarına yol açmıştı. Sosyal Güvenlikte Adalet Komisyonu’nun SGK’lı çalışanlarla Bağ-Kur’luların emeklilik için gerekli prim süresinin eşitlenmesi öngörüldü. Bu durum dezavantajın ortadan kalkması ve Bağ-Kur’lunun yasa çıktıktan sonra 5 yıl erken emekli olması anlamına geliyor. Yasanın yıl sonuna kadar yetişmesi bekleniyor.

 

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir