Çalışma Sürelerinin Düşürülmesi
Çalışma Sürelerinin Düşürülmesi

Çalışma Sürelerinin Düşürülmesi

İş hayatındaki yeni çalışma modelleriyle birlikte dünya genelindeki iş yerleri, geleneksel çalışma modelinden sıyrılarak farklı çalışma modellerinde verimli olmaya çalışmaktadır. Çalışma sürelerinin düşürülmesi de bu verimli olma amaçlarında biri olarak tanımlanmaktadır.

Birçok gelişmiş ülkede çalışma sürelerinin, gelişmekte olan ülkelere kıyasla daha düşük olduğu görünmektedir.

Dünya genelinde ise birçok ülke, tıpkı gelişmiş ülkelerde olduğu gibi geleneksel çalışma sürelerini yavaş yavaş terk etmekte ve çalışma sürelerini kademeli olarak azaltmak için gerekli çalışmaları yaptığı görülmektedir.

Avrupa Birliği Ülkelerinde Çalışma Süreleri

OECD raporuna göre Türkiye, Avrupa ülkelerine kıyasla en fazla çalışma süresine sahip ülke konumundadır. Bugün Avrupa ülkelerinde yasal olarak kanunda belirtilen haftalık çalışma süreleri;

  • Birleşik Krallık’ta 36 saat
  • İspanya’da 37 saat
  • Fransa’da 36 saat
  • Polonya’da 39 saat

olarak uygulanmaktadır. Türkiye’de ise haftalık çalışma süresi 45 saat olarak uygulanmaktadır.

Türkiye’de Çalışma Sürelerinin Düşürülmesi

Çalışma sürelerinin azaltılması uzun süredir Türkiye gündeminde olan fakat henüz uygulamaya geçilemeyen konular arasındadır. Her ne kadar çalışma süreleri konusunda uygulamaya gidilmese de Türkiye‘de de diğer ülkelerde uygulandığı gibi çalışma sürelerinin düşürülmesi sık sık gündeme gelmektedir.

Konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın en son 02.05.2023 tarihinde yapmış olduğu açıklaması mevcuttur.

Bakanlıktan yapılan bu açıklamaya göre çalışma sürelerinin tıpkı diğer Avrupa ülkelerinde uygulandığı gibi haftalık 45 Saatin altına çekilmesi için gerekli çalışmaların yapıldığı bilgisi paylaşılmıştır.

Konuyla ilgili kesin ve net bir açıklama yapılmamasına karşın ilerleyen süreçlerde Türkiye’de çalışan işçilerin haftalık çalışma sürelerinde düzenlemeye gidileceği beklentisi mevcut olmaktadır.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir