Devreden SGK Matrahı Takvim Yılı Değişse de Devam Eder Mi?
Devreden SGK Matrahı Takvim Yılı Değişse de Devam Eder Mi?

Devreden SGK Matrahı Takvim Yılı Değişse de Devam Eder Mi?

Çalışanlar için önemli konulardan birisi de devreden SGK matrahının bir sonraki takvim yılına devrinin söz konusu olup olmadığıdır. Konu hakkında bilgi sahibi olmak için öncelikle SGK matrahı ve devreden SGK matrahından kısaca bahsedelim.

SGK Matrahı Nedir?

SGK matrahı, çalışanların maaşlarının ve SGK’ya tabi tutulan ek ödemelerinin toplamının belirlenmesi için kullanılan bir kavramdır. SGK prim hesaplamaları, işverenler tarafından belirlenen brüt ücret üzerinden yapılır. Ancak, SGK’ya tabi tutulan ek ödemeler de bu hesaplamaya dahil edilmelidir.

Hangi ödemelerin üzerinden prim kesileceğini, hangilerinin prime esas kazanca dahil olmadığını tespit etmek için 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunun 80. maddesi incelenmelidir. SGK matrahı, ilgili kanunun çizdiği yasal sınırlar içerisinde her takvim yılının başında belirlenmektedir. Alt sınırı asgari ücret, üst sınırı asgari ücretin 7,5 katıdır.

Matrah Sınırlaması01.01.2023 – 31.12.2023
1 Günlük30 Günlük
SGK Taban Matrah333,6 ₺10.0008 ₺
SGK Tavan Matrah2.502 ₺75.060 ₺

Devreden SGK Matrahı Nedir?

Devreden sigorta matrahı sigortalının ücret dışındaki ek ödemelerinin yapıldığı ayda sigorta matrahı üst sınırın aşılması nedeniyle prime tabi tutulamaması halinde ortaya çıkar.

Özellikleri;

  • Yalnızca ek ödemeler devredebilir
  • Matrah devri takip eden 2 ayı geçemez
  • Üst sınırın altında kalan sonraki ayların prime esas kazançlarına ilâve edilir

Takvim Yılı Değiştiğinde Devam Eder mi?

Devreden SGK matrahı, takvim yılı değişikliğinden sonra da devam eder. Yıl sonundan itibaren devreden SGK matrahı takip edilmeye devam eder. Bu nedenle, Aralık ayında SGK matrahını aşan bir çalışanın, ocak ve şubat ayında eksik olan SGK matrahına dahil edilmelidir. Bu durum, kümülatif gelir vergisinden farklıdır. Kümülatif gelir vergisi, takvim yılı değişikliğinde sıfırlanırken, devreden SGK matrahı sıfırlanmaz.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

1 yorum

  1. Merhaba, 12 Mart 2023 tarihinde emekli olan personelin Devreden SGK matrahı mevcut. Bu çalışan 3 Nisan 2023 tarihinde tekrar sgdp olarak işe başladı. Devreden SGK matrahı devam eder mi ? Devam eder diye düşünmekteyiz. Kanunda aksi bir durum bulamadık. 05498087902

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir