Deprem İllerinde Kısa Çalışma Ödeneği Süresi Uzatıldı
Deprem İllerinde Kısa Çalışma Ödeneği Süresi Uzatıldı

Deprem İllerinde Kısa Çalışma Ödeneği Süresi Uzatıldı

Ülkemizde 06.02.2023 tarihinde meydana gelen ve büyük bir yıkıma yol açan depremlerden etkilenen ve Olağanüstü Hal (OHAL) bölgesi ilan edilen şehirlerde, OHAL Kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Alanına İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, yayımlanmış buna göre; OHAL kapsamındaki şehirlerde İŞKUR tarafından kısa çalışma ödeneği veriliyordu. İşsizlik Sigortası Fonundan günlük 133 lira 44 kuruş nakdi ücret desteği sağlanıyordu. Ayrıca, işten çıkartma yasağı uygulanıyordu. Harcamalar ise SGK bütçesinden karşılanıyordu.

29 Temmuz 2023 tarihli Resmî Gazete’ de yer alan 7410 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile deprem bölgesinde kısa çalışma ödeneği uygulaması uzatıldı. Karara göre,8 Mayıs ve öncesi kısa çalışma başvurusunda bulunmuş işyerleri için kısa çalışma ödeneği süresi işverenlerin tekrar başvurması ve bu uygulamadan yararlanan işçiler için, aynı şartları aşmaması koşuluyla kısa çalışma ödeneği 7 Ağustos tarihine kadar uzatıldı.

Kısa Çalışma Ödeneği Şartları Nelerdir?

Kısa çalışma ödeneği uygulamasından yararlanılabilmesi için işverenin haftalık çalışma sürelerini en az üçte bir oranında azaltması faaliyetlerini ise tamamen veya en az 4 hafta süreyle durdurması gerekiyor.

İşverenler tüm çalışanları için kısa çalışma ödeneğine başvurabilirler. Çalışanın kısa çalışmadan yararlanabilmesi için son 4 ay çalışıyor olması ve en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekiyor.

Kısa çalışma ödeneği 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş işsizlere 180 gün, 900 gün işsizlik sigortası primi ödemiş işsizlere 240 gün; 1080 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olan işsizlere ise 300 gün süreyle veriliyor.

9/5/2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe giren söz konusu kararı görüntülemek için tıklayın.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Arabuluculuk Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arabuluculuk Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arabuluculuk Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir