Ekonomi Paketinde Kıdem Fonu ve BES
Ekonomi Paketinde Kıdem Fonu ve BES

Ekonomi Paketinde Kıdem Fonu ve BES

Herkesin merakla beklediği ekonomi paketinin detayları hakkında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bilgi verdi. Ekonomi paketinde işçileri en çok ilgilendiren iki konu yer alıyor: Kıdem Tazminatı Fonu ve Otomatik BES.

Kıdem Tazminatı Fonu

Hem işçi kesiminin hem de işverenlerin sıcak bakmadığı Kıdem Tazminatı fonu için uzlaşı görüşmeleri ile yeni düzenlemelerin yapılacağı ve 1 yıl içinde kıdem tazminatı fonunun kurulacağı belirtildi. Albayrak, yeni yapıyla birlikte 5 yılda sistemde biriken fonların milli gelirin yüzde 10’unun üstüne çıkacağını öngördüklerini söyledi.

Kıdem tazminatı fonu için işverenlerden kesilecek oranın ne kadar olacağı, bu fona devlet katkısı olacaksa tutarın ne kadar olacağı, fondaki paranın işçi tarafından ne kadar sürede çekilebileceği hala belirsizliğini korumaktadır. Bu konudaki detaylar taslağın belirlenmesi ve üzerine yapılacak görüşmeler sonrası netleşecek.

Çalışanlar, kıdem tazminatı şartını sağladıkları şekilde iş akti son bulduğunda anında kıdem tazminatını alırken, yeni öngörülen sistemde 56 yaşından önce sadece belli şartlar çerçevesinde kıdem tazminatına erişebilecek.

İşverenler, kendilerinden yapılacak kesintinin düşük oranda tutulmasını isterken işçiler de kesinti oranının düşmesinin mevcut haklarından daha az kıdem tazminatı sonucunu doğuracağı için karşı çıkmaktadır.

Bireysel Emeklilik Sistemi

Otomatik katılımlı Bireysel Emeklilik sistemi uzun zamandır işçi gündemini en meşgul eden konulardan birisiydi. Yeni dönem ekonomi planı ile bu konu gündemdeki yerini koruyacak gibi görünüyor.

Albayrak açıklamasında emeklilik sisteminde yapılacak yeniliklerin en önemli reformlardan birisi olacağına dikkat çekti. Tamamlayıcı emeklilik sistemiyle tasarruflar artırılarak dış müdahalelere karşı ekonominin daha güçlü hale geleceğini belirtti.

Ekonomi paketi BES ile Kıdem Fonunun entegrasyonunu da planlayacak. Otomatik katılımlı Bireysel emeklilik sistemi ile ilgili beklenen gelişmelerden biri de sistemden cayarak ayrılmanın zorlaştırılması olacağı yönünde. Sistemden cayan kişilerin oranının fazla olmasının bu düzenlemeyi getireceği bekleniyor.

Kurumlar Vergisi

Açıklamasında vergi ile ilgili planlanan düzenlemelere de yer veren Albayrak, istisna ve muafiyetlerin azaltılacağına dikkat çekti. Bunun karşılığında da Kurumlar Vergisinde kademeli olarak düşüş planladıklarından bahsetti. Vergide adaleti sağlamak adına gelire göre artan vergilendirme ile vergiyi tabana yayan bir politika izleneceğini belirtti. Dolaylı vergiler azaltılıp, dolaysız vergiler arttırılacak açıklaması yaptı.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

1 yorum

  1. Kıdem tazminatı işcinin hakkıdır. İşciden almayın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir