EYT ile Emekli Olan Çalışanlar için Otobes Kesintisi Zorunlu Mu?
EYT ile Emekli Olan Çalışanlar için Otobes Kesintisi Zorunlu Mu?

EYT ile Emekli Olan Çalışanlar için Otobes Zorunlu Mu?

Birçok işverenin gündeminde Mart ayında yasalaşan EYT bulunuyor. Uygulama yeni olduğu için birtakım soruları da beraberinde getiriyor. Bunlardan bir tanesi ‘EYT ile çıkışı yapılan çalışan tekrar çalışmaya devam ederse işe giriş işlemi yapıldıktan sonra Otobes kesintisi zorunlu oluyor mu?’ sorusudur. Konu ile ilgili güncel bir duyuru veya genelge maddesi bulunmuyor. Fakat 2019 yılında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan duyurudaki bir madde ile açıklama yapabilmek mümkün.

2019 yılında yapılan duyuruda ifade edilene göre “Belge türü 2 olan 4A’lıların sisteme dahil edilmeyecekleri “bilgisi ile Otobesin zorunluluk değil gönüllülük esasına dayandığını söyleyebiliriz. Dolayısı ile;

  • Çalışanın Otobesi devam ederken emekli olup Belge Türü 2 ile çalışmaya devam ederse, isterse sözleşmesini sonlandırabilir veya isterse devam ettirebilir.
  • Çalışan Otobesden caymış ise Belge Türü 2 ile çalışmaya devam ederse 45 yaşın altında veya 45 yaşını geçmiş ise de tekrar sisteme talep etmesi halinde dahil olabilir.

Fakat bazı sigorta firmaları talebe bağlı olarak kesinti yapılmasından ziyade direkt kesinti yapılmaması gerektiğini belirttikleri için, Otobes için çalışılan sigorta firmasından teyit alarak ilerlemek hataların önüne geçecektir.

İlgili duyuruya ulaşmak için tıklayınız.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir