İşe Aldığınız Çalışanlarda İŞKUR Kaydına Dikkat!
İşe Aldığınız Çalışanlarda İŞKUR Kaydına Dikkat!

İşe Aldığınız Çalışanlarda İŞKUR Kaydına Dikkat!

Ülkemizde işsizlik oranının düşmesi, istihdam imkânlarının artırılması her dönem temel politikamız olmuştur. Bu yönde yapılan çalışmalardan en önemlileri işverenlere sağlanan teşvik ve desteklerdir. Yeni işçi işe alımı yapacak iş yerleri de, bu teşvik ve desteklerden yararlanmak için gerekli koşulları sağlamak zorundadır.

Teşviklerden Yararlanmak İçin Genel Şartlar

  • Devletin verdiği teşvik ve destekler öncelikle “özel sektör” işverenleri için planlanıyor. Bu nedenle teşvikten yararlanmak için şartlardan biri özel sektör işvereni olmak.
  • Teşvik ve destekler çalışanların veya işverenlerin SGK’ya ödemekle yükümlü olduğu primler üzerinden sağlanıyorsa, muhtasar prim ve hizmet bildirgelerinin Kuruma zamanında bildirilmesi ve zamanında ödenmesi çok önemli. Muhtasar prim ve hizmet bildirgesini yasal süresi içinde Kuruma veren ve tahakkuk eden sigorta primlerini yasal süresi içinde ödeyen işverenler teşviklerden yararlanabiliyor. Düzenli bildirmeyen ve ödemeyenler hiçbir teşvikten yararlanamıyor.
  • İş yerlerinin, Kuruma ödenmemiş idari para cezası bulunması, gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunması da teşvik ve desteklerden yararlanmanın önünde bir engel. İşverenlerin bu tür borçlarını zamanında Kuruma ödemesi gerekiyor, ödenmesi durumunda teşvik ve desteklerden yararlanmaya devam ediliyor.
  • İşverenlerin geçmişe dönük prim borçlarının 6183 Sayılı Kanun kapsamında veya yürürlükteki yapılandırma  kanun kapsamında taksitlendiriliş veya tecil edilmiş olması durumunda, teşviklerden ve desteklerden yararlanma hakkı devam ediyor.
  • Emekli olup çalışma hayatına devam eden işçiler üzerinden hiçbir teşvikten yararlanılaımıyor.
  • Teşviklerin bir çoğundan yararlanmak için koşulan şartlardan biri de, “istihdam edilen işçinin İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasında yer alması.” Özellikle, yeni istihdam edilen işçiler üzerinden işverenlere sağlanan prim teşviklerinde işçinin İŞKUR’da işsiz kaydının bulunması önem arz ediyor.

İŞKUR Kaydının Önemi

İşverenin işçiyi işe teşvikten yararlanmak üzere alması durumunda mutlaka İŞKUR kaydının sistem üzerinden kontrol edilmesi gerekiyor. Kaydı olmayan kişilerin işe alınması durumunda teşvikten yararlanmak mümkün olmayacaktır. Bu durumla ilgili işverenlere tavsiyemiz, çalışanları işe alırken mutlaka özlük evrakları listesine “İŞKUR Kaydı Belgesi/Ekran Görüntüsü” gibi İŞKUR’a kayıtlı olduğunu belgeleyen bir kanıtın eklenmesi gerekir.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

2 yorum

  1. Erdal Kaderoğlu

    Merhaba,

    İşkur’da kayıtlı olmayan bir işçi, işe girişinden 1 gün önce İşkur kaydı yaptırırsa yine de teşviklerden yararlanma imkanı olur mu?

    • Merhaba.
      İşçinin İş-Kurumu kaydı yoksa bu kaydın, SGK’ya işe giriş bildirgesi verilmeden hemen önce yapılması dahi yeterlidir. Yani iki işlem arasında belli bir sürenin geçmesine gerek yoktur. İş-Kurumu kaydı yapıldıktan sonra işçinin iş arama durumu “aktif” hale getirilmesi gerekmektedir. SGK sistemi, işçinin iş arama durumunun aktif olmasını dikkate alarak teşvik tanımlaması yapmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir