İşletmelerde Lise Stajları Ertelendi
İşletmelerde Lise Stajları Ertelendi

İşletmelerde Lise Stajları Ertelendi

Pandeminin en çok etkilediği alanlardan biri de eğitim-öğretim alanı oldu. Salgının bulaşma riski nedeniyle uzun zamandır yüz yüze eğitime geçilemiyor. Eylül 2020 tarihine kadar ertelenen mesleki eğitim faaliyetleri de, devam eden önlemler nedeniyle tekrar ertelendi. Fakat rızası olan öğrenci ile yüz yüze staja devam edilebilecek.

Pandemide Staj ve Eğitim-Öğretim Süreci

Okullarda eğitimlerin online ortamda devam etmesi nedeniyle, staj ve mesleki eğitim gibi uygulamalı öğrenim süreçleri de sekteye uğramış oldu. Bilindiği üzere, Anadolu teknik ve meslek lisesi öğrencilerinin öğrenimlerini tamamlamaları için, işletmelerde mesleki beceri eğitimi almaları gerekiyor. Salgın nedeniyle, 21 Eylül’e kadar tüm staj ve yüz yüze mesleki beceri eğitimleri durdurulmuştu. Aynı zamanda, tüm okullarda eğitim-öğretim de bu tarihe kadar uzaktan eğitimle devam etmişti. Salgının etkisini artırması, yüz yüze eğitime geçilmesine engel oldu. Yalnızca okul öncesi ve 1. sınıf öğrencileri için yüz yüze eğitimi başladı. Bu grup dışında kalan öğrenciler uzaktan eğitim almaya devam edecek. Bu sürecin ne zaman sonlanacağına, salgının durumu gözden geçirilerek daha sonra karar verilecek.

Lise Stajları Nasıl Tamamlanacak?

Eğitim-öğretimin bir parçası olan meslek ve teknik lise stajlarının işletmelerde yüz yüze olarak yeniden başlatılması süreci, milli eğitim bakanlığının diğer öğrencilerle ilgili alacağı karara bağlı olacak. İlk-Orta-lise öğrenimi gören tüm öğrencilerin normal eğitim süreçlerine başlaması ile birlikte staj ve mesleki beceri eğitimleri de tekrar yüz yüze yapılabilecek.

Bu süreçte, işletmelerle sözleşmeleri imzalanmış olan öğrenciler de dâhil olacak şekilde staj süreçleri, yüz yüze eğitimin başlayacağı tarihe kadar ertelenmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığının 25 Ekim 2020 tarihli yazısı ile bu konuda tekrar değişikliğe gidildi. Yazıya göre 2020-2021 Eğitim Öğretim yılında Anadolu teknik ve meslek liselerinin staj ve mesleki beceri eğitimi uygulamalarının, işletmenin talebi ve öğrencilerin rızası doğrultusunda, salgına karşı gerekli tedbirleri alan işletmelerde 28 Eylül tarihinden itibaren başlatılması uygun görülmüştür. İşletmelere gönderilemeyen öğrencilerin ise, mesleki beceri eğitimlerinin okullarda yaptırılmasına karar verildi

Bu anlamda belirtmek gerekir ki; işletmelerin stajları online olarak gerçekleştirilebileceği durumlar var ise, bu süreçte stajlara devam edilebilir. Fakat, Anadolu meslek ve teknik lisesi öğrencilerinin, staj veya mesleki beceri eğitimini tamamlamak amacıyla işletmelerde fiziken bulunması için öğrencinin de rızası gerekiyor.

Okulların Bildirimleri Nasıl Olacak?

Staj yapan öğrencilerin, iş kazası ve meslek hastalığı bakımından sigortalı olarak bildirimleri, okulları tarafından gerçekleştiriliyor. Staj yapılan işletmeler, zorunlu staj gören bu öğrencilerin sigorta bildirimleri ile ilgili “işlem” sorumluluğuna sahip değil. Bu nedenle, 21 Eylül 2020 tarihinden itibaren staj zorunluluğu olan öğrencilerin sigorta bildirimi, okulları tarafından Kuruma “0” olarak bildirilecek. Bahsedilen bildirimlere, yüz yüze eğitimin başlayacağı tarihe kadar devam edilmesi gerekiyor.

Stajyer Çalıştırmak Zorunluluğu Olan İşletmelerin Durumu

Yüz yüze stajların ertelenmesi, işletmelerin stajyer çalıştırma zorunluluğunu ortadan kaldıran bir düzenleme değil. İşletmeler imkanları doğrultusunda, rızası olan öğrenciler ile yüz yüze, ya da imkanları doğrultusunda online olarak mesleki beceri eğitimlerini/staj faaliyetlerini sürdürebilecek.

Bu doğrultuda, işletmeler okullarla-öğrencilerle mesleki eğitim sözleşmelerini imzalayabilirler. Yüz yüze eğitime geçildiği anda, sözleşmeleri imzalanan öğrencilerle rıza aranmaksızın faaliyetlerine kaldıkları yerden devam edebilirler.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir