İş yeri Hekimliği Sözleşme Zorunluluğu
İş yeri Hekimliği Sözleşme Zorunluluğu

İş Yeri Hekimliği Sözleşme Zorunluluğu

6098 sayılı borçlar kanununda belirtildiği üzere çalışanların iş yerindeki  çalışmaları sırasında oluşabilecek iş kazası ve diğer tehlikelere karşı önlem alma konusunda yükümlülük işverendedir. İşveren, iş yerlerinin kurulması aşamasından itibaren iş sağlığı ve iş güvenliği hususunda tüm tedbirleri sağlamakla yükümlüdür.

İşverenin iş sağlığı ve güvenliği konusunda sorumlu olduğu konuların başında ise iş yeri hekimi ile çalışma yükümlülüğü gelmektedir. 4857 sayılı iş kanununun 81. maddesinde belirtildiği üzere az tehlikeli sınıfta yer alan ve 50’den az çalışanı olan her işveren iş yeri hekimi görevlendirmekle yükümüdür.

İşveren tarafından görevlendirilen iş yeri hekimlerinin başlıca görevleri;

  • İş sağlığı konusunda işvereni yönlendirmek,
  • İşe girecek personelleri sağlık yönünden işe uygun olup olmadığı konusunda değerlendirmek,
  • Çalışanların işe giriş öncesi periyodik sağlık kontrollerini yapmak,
  • Sağlık konusunda çalışanlara eğitim vermek şeklindedir.

İşveren ile İş Yeri Hekimi Arasında Yapılan Sözleşme                      

İşverenin iş sağlığı konusunda görevlendireceği iş yeri hekimi ile yapacağı çalışmanın belirli bir sözleşme ile yürütülmesi zorunludur.  İşveren ile iş yeri hekimi arasında yapılacak sözleşmede öncelikle 1 yıl olarak belirlenir ve her yıl ocak ayında sözleşme aksi bir durum belirlenmedikçe yenilenir.

Yapılan sözleşmede iş yeri hekimine ödenecek ücretin miktarı, ödeme şekli, ücretin artış oranı, çalışma saatleri ve iş yeri hekimine sağlanacak diğer yan haklar detaylı bir şekilde belirtilmelidir.

İş yeri hekimi ile işveren arasında sözleşme işlemi tamamlandıktan sonra sözleşmenin birer örnekleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve iş yeri hekiminin bağlı bulunduğu tabip odasına gönderilir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına gönderilen sözleşme kurum tarafından incelenir ve sonuçlandırılır. Sözleşme Bakanlık tarafından onaylandıktan sonra iş yeri hekimi ile yapılan sözleşme tamamlanmış olur.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir