Kapıcı Çalıştıran İşyerleri Kolay İşverenlik Kapsamında
Kapıcı Çalıştıran İşyerleri Kolay İşverenlik Kapsamında

Kapıcı Çalıştıran İşyerleri Kolay İşverenlik Kapsamında

Sosyal Güvenlik Kurumu apartman ve site yöneticilerini rahatlatacak önemli bir uygulamayı hayata geçirdi. ‘Kolay İşverenlik’ uygulamasıyla konut kapıcısı için sigorta işlemleri internet üzerinden yapılabilecek. Bu uygulama ilk defa 2015 yılında çıkan “ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığı” ile benzerlik göstermektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 05.03.2019 tarihinde yayınlanan “ 5510 sayılı Kanunun ek-9 uncu maddesi kapsamında konut kapıcılığı işyerlerinde çalışanlar” başlıklı 2019/6 sayılı Genelge ile ayrıntıları düzenlemiştir.

Konut kapıcısı; “ Ana taşınmazın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi, güvenliklerinin sağlanması, kaloriferin yakılması ve bahçenin düzenlenmesi ve bakımı ve benzeri hizmetleri gören kişi” olarak ifade edilmektedir.

Konut Kapıcılığında Kolay İşverenlik Dönemi

Tescil tipi konut kapıcılığı olarak tescil edilen ve edilecek olan işyeri işverenleri e-sigorta kullanıcı kodu ve şifresiyle girecekleri işveren sisteminde bulunan kolay işverenlik ekranında yapılacak işlemler vasıtasıyla “kolay işverenlik” kapsamına alınacaktır.

Kolay işverenlik kapsamına dahil olmak istemeyen işverenler, Kurumca belirlenen tarihe kadar mevcut sistem üzerinden işlemlerini yapacaklardır. Ancak kolay işverenlik sistemine dahil olan işverenlerin yeniden eski sistemde olduğu gibi e-bildirge sistemi üzerinden aylık prim ve hizmet belgesi/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi vermeleri imkanı bulunmamaktadır.

Kolay İşverenlik kapsamı detaylarını ayrıntılı incelemek üzere;

“5510 sayılı Kanunun ek-9 uncu maddesi kapsamında konut kapıcılığı işyerlerinde çalışanlar” başlıklı 2019/6 sayılı SGK Genelgesi için tıklayınız.

Ev Hizmetlerinde Çalışanların Bordrosu

 

 

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigortalılığı

Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigortalılığı

Ev hizmeti çalışanları; ev içerisinde yaşayanlar tarafından yapılabilecek işlerin aile bireyleri dışındaki kişiler tarafında yapanlar …

1 yorum

  1. Ben özel sektör de çalışıyorum ama çalıştığım bölüm kapanma ihtimali var bizi bölüm
    Değişiklik yapabilirlermi tazminatlı çıkma hakkımız varmı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir