Sigara İçmeyen Çalışanlara Teşvik Geliyor
Sigara İçmeyen Çalışanlara Teşvik Geliyor

Sigara İçmeyen Çalışanlara Teşvik Geliyor

Geçtiğimiz günlerde, Sağlık Bakanlığı tütün mamullerinin kullanımını azaltmak için Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planını yayımladı. 2018-2023 yıllarını kapsayan söz konusu eylem planında, tütün ürünlerinin kullanımını azaltmak ve sonlandırmak için bir dizi teşvik yer alıyor. Bu teşvikler, çalışma hayatını da etkileyecek. Sigara İçmeyen Çalışanlara Teşvik Geliyor.

Mesai Saatlerinde Düzenleme

Sigara kullanımını azaltmak için planlanan teşviklerden biri, sigara kullanmayan çalışanların mesai saatlerinde değişiklikler yapılacak. Sigara kullanmayan çalışanlar, sigara içen çalışanlardan günde yarım saat daha az çalışacaklar. Sigara içen çalışanlar gün içerisinde sigara içmek için harcadıkları süre göz önüne alınarak planlanmış bu mesai değişikliği sigara kullanımını azaltacak gibi görünüyor.

Planlanan düzenlemelerden biri de, sigara kullanmayan çalışanların yılda 7 gün fazladan izin yapması konusu. Böylece sigara içen çalışanların daha uzun mesailerle ve daha az izinle çalışması söz konusu olacak.

İlk Emsal Japonya’dan Gelmişti

Bu uygulamaya ilk olarak Japonya menşeli Piala şirketi başlamıştı. 120 personeli olan bu şirketin 30 çalışanı, ek izinlerden faydalanmıştı.

Şirketin yönetim kurulu başkanı, sigaranın sağlığa ne kadar zararlı olduğunun altını çizerek: Çalışanların sigarayı, ceza yerine teşvikle bırakmalarının, bu konudaki motivasyonun da olumlu etkileyeceğini söyledi.

Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Eylem planı sözlü olarak hükümet kanadından dile getirildi. 2018 – 2023 dönemini kapsayacak şekilde planlama tamamlandı. Fakat ne zaman hayata geçirileceği bilinmiyor.

Uygulama henüz planlama aşamasındayken, iş yerinde işçiler arasında ayrımcılığa sebebiyet vereceği, İş Kanunu’nun 5. maddesinde yer alan “Eşit Davranma İlkesi” açısından çelişki yaratığı ile ilgili görüşler tartışmalar gündemde yerini aldı. Önümüzdeki günlerde düzenlemenin ne şekilde hayata geçirileceği merak konusu.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir