Staj Süresi Emeklilikten Sayılır mı?
Staj Süresi Emeklilikten Sayılır mı?

Staj Süresi Emeklilikten Sayılır mı?

Staj sigortalılığı, bilindiği üzere emeklilik hesaplamasında geçerli ilk sigortalılık süresi olarak hesaplamaya dahil edilmemektedir. Ülkemizde staj sigortalılığın emeklilik hesaplamalarını kapsaması halinde, emeklilik hakkı kazanacak yaklaşık 850 bin kişinin bulunduğu gerek ilgili Bakanlar gerekse Sosyal Güvenlik Kurumu bürokratları tarafından dile getirilmiştir. 2018 yılında bu konuya ilişkin yeni düzenleme olacak mı, Staj Süresi Emeklilikten Sayılır mı? sorularının yanıtı Kurumun duyurusu ile netlik kazandı.

Görsel Medyada Yanıltıcı Haberler Var

Staj süresinin sigorta başlangıcı sayılmasını bekleyen hatırı sayılır bir vatandaş kitlemizin olması, vatandaşlarımızın yanılmalarına neden olan sosyal medya ve bazı basın yayın organları, Sosyal Güvenlik Kurumu’nu duyuru yapmaya itmiştir. Anılan duyuruda, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik’te bahsedilen hususların, staj sigortalılığının emekliliğe etkisi olmadığı ve stajyer veya öğrencilerin sigortalılık başlangıcı ya da emeklilik yaşının hesaplanmasına yönelik herhangi bir değişiklik getirmediği belirtilmiştir.

Konunun malumu gereği, staj sigortalılığı kısa vadeli sigortalılık statüsü olup, emeklilik hesaplamalarında dikkatte alınan sigorta başlangıç tarihi ve sigortalılık prim gün sayısına herhangi bir etkisi yoktur. Emeklilik hesaplamalarında ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına başlanılan gün ve uzun vadeli sigortalılık kapsamında geçirilen prim hizmet günleri dikkate alınmaktadır.

“SGK Duyurusu

Son günlerde bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında “Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik” ile staj ve öğrencilik sürelerinin emeklilikte geçerli sayılmasına yönelik düzenleme yapıldığı hususunda gerçeği yansıtmayan haberler yapıldığı görülmektedir.

Söz konusu Yönetmelik değişikliği;

  1. Mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimi gören öğrencilerin “iş kazası ve meslek hastalığı” sigortası kapsamına alınmasını,
  2. 680 sayılı KHK ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının İçişleri Bakanlığına bağlı hale getirilmesi ve Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisinin kurulmasını,

içermekte olup, stajyer veya öğrencilerin sigortalılık başlangıcı ya da emeklilik yaşının hesaplanmasına yönelik herhangi bir değişiklik getirmemektedir.

Sigortalılık başlangıcı ya da emeklilik yaşının hesaplanması dahil sosyal güvenlik hakları ancak kanunla düzenlenebilecek haklardır.

Bu çerçevede, söz konusu haberlerin asılsız olduğu ve gerçeği yansıtmadığı hususu

KAMUOYUNA SAYGIYLA DUYURULUR”

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Stajyer Ücretlerinde Devlet Desteği Süresi Uzatıldı

Mesleki eğitim gören ve staj zorunluluğu olan öğrencilerin, staj yapmak için mesleklerine uygun olan işyerlerine …

2 yorum

  1. Stajı gönüllü yapınca sayılıyor zorunlu yapınca sayılmıyor. İşçi gibi çalıştırılırken ayrım yok sigorta başlangıcı olunca kabul görmüyor. Burada büyük haksızlık var, çözüm getirilmesi elzemdir.

  2. Benim kızım da aynı mağduriyeti yaşıyor Staj süresi emekliliğine sayılsa bir ay önce emrkliydi.İki çocukla sıkıntı çekip duruyorlar.Uc çocuk yapın dediler,yaptılar ama sonu hüsran.O cocuklarin GSS primlerini ben ödüyorum,okuldur,mutfakyir geçim hiç kolay değil.Bu tür mağduriyetlerin en kısa zamanda giderilmesini bekliyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir