Ücreti Düşenlere AGİ İlavesi Tasarısı Mecliste!
Ücreti Düşenlere AGİ İlavesi Tasarısı Mecliste!

Ücreti Düşenlere AGİ İlavesi Tasarısı Mecliste!

2016 yılı başında asgari ücret brüt tutarının 1.647,00 TL olmasıyla en düşük net ücret AGİ dâhil 1.300,99 TL olarak belirlenmişti. Ekim ayına kadar ücretleri ilk vergi dilimi olan %15 ile vergilendirilen düşük ücretliler, Ekim ayı itibariyle bir üst gelir vergisi dilimi olan %20’den vergilendirilmeye başladılar. Vergideki bu artış sebebiyle net ücretleri 2016 yılı başında belirtilen 1.300,99 TL’nin altına düşmüş oldu. Asgari ücretle çalışan, başka ek ücreti olamayan bir işçi Ekim ayında 1.231 TL ücret alacaktı. Bu düşüşü ortadan kaldıracak olan Ücreti Düşenlere AGİ İlavesi Tasarısı bugün taslak olarak meclise sunuldu.

Taslakta bahsedilen yeni uygulama ile, AGİ dâhil net ücreti (net ele geçen ücreti) 1.300,99 TL altına düşen çalışanlara ücretlerini 1.300,99 TL’ye tamamlayacak şekilde Asgari Geçim İndirimi ilavesi yapılacak. Bu ilave 2016 yılı Ekim – Kasım – Aralık aylarını kapsayacak.

Faydalanma Şartları

Asgari Geçim İndirimi Eklenmesi uygulamasından faydalanacaklar taslakta şu şekilde sıralandı:

  • 1.751,10 TL’ye kadar brüt ücret geliri olan çalışanların ücretleri Ekim ayı itibariyle 1.300,99 TL’nin altına düşenler,
  • Hizmet erbabının, ücret aldığı dönemde işe başlaması veya işten ayrılması, ücretsiz izin ve benzeri nedenlerle net ücretinin 1.300,99 TL’nin altına düşmesi durumunda ilave asgari geçim indirimi uygulanmayacaktır.
  • Gelir vergisi tarifesi nedeniyle ücretlerinde düşüş olsa dahi net ücretleri 1.300,99 TL’nin altına düşmeyenler bu uygulamadan yararlanamayacaklardır.

AGİ İlavesinin Bordroda Uygulanması

193 sayılı Kanunun 32 nci maddesinde yer alan esaslara göre sadece kendisi için asgari geçim indirimi hesaplanan asgari ücretlilere 2016 yılı Ocak ayına ilişkin ödenen net ücret 1.300,99 TL’dir. Ödenen 1.300,99 TL ile 2016 yılı Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin olarak aylık hesaplanan net ücret arasındaki fark tutar, Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No:265)’nde belirtilen esaslara göre düzenlenen “Asgari Geçim İndirimi Bordrosu” nda hesaplanan asgari geçim indirimine ayrıca ilave edilecektir. Asgari geçim indirimi bordrosunda yer alan ilave tutar dâhil toplam asgari geçim indirimi tutarı, ücret ödemesinin yapıldığı döneme ilişkin ücret bordrosunun “Asgari Geçim İndirimi” satırına aktarılacaktır.

Asgari geçim indiriminin toplamı, ücretlinin o aydaki ücretinden kesilen gelir vergisinden fazla olamayacaktır.

“Gelir Vergisi Genel Tebliği Taslağı” içeriğinde asgari geçim indirimi ilavesine yönelik örnekler de yayınlanmıştır:

“ÖRNEK 2: Bay (B) asgari ücretli olarak çalışmaktadır. Bay (B), evli ve 1 çocuklu olup eşi çalışmamaktadır. Bay (B)’nin 2016 yılı Ocak ayında asgari geçim indirimi dâhil net ücreti 1.344,22 TL olup Ekim ayı net ücreti ise 193 sayılı Kanunun 103 üncü maddesinde yer alan vergi tarifesi nedeniyle 1.274,22 TL’ye düşmektedir. Buna göre, hizmet erbabının söz konusu dönemde eline geçen ücretinin 1.300,99 TL’nin altında kalan kısmı olan (1.300,99-1.274,22=) 26,77 TL asgari geçim indirimine ilave edilerek hizmet erbabına ödenecektir. Böylece, örneğimizdeki hizmet erbabının, 2016 yılı Ekim, Kasım ve Aralık aylarında vergi tarifesinin ikinci dilimine girmesinden kaynaklanan aylık 26,77 TL’lik tutar, asgari geçim indirimi yoluyla telafi edilecek ve kendisine 1.300,99 TL ödenecektir.”

İlave asgari geçim indirimi uygulamasına ilişkin genel tebliği taslağı için tıklayınız:

http://www.gib.gov.tr/ilave-asgari-gecim-indirimi-uygulamasina-iliskin-genel-tebligi-taslagi-hazirlandi

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

2021 Gelir Vergisi Tarifesi

2021 Gelir Vergisi Tarifesi

Asgari ücretin ardından diğer bordro parametreleri de açıklanmaya başladı. Bunlardan ücreti etkileyen en önemlisi de …

4 yorum

  1. Benim anlayamadığım şu; asgari ücretle çalışmıyorsak bizim suçumuz ne neden daha fazla vergi ödüyoruz. Madem böyle bir durum vardı neden asgari ücrete göre belirlenmedi dilimler. İnsanı aptal yerine koymak başka bir şey değil.

  2. Asgari ucretliden gelir vergisi alınmasın. En iyi çözüm bu ..kiralar aldı başını gitti.faturalar kabarık. Okula gönderilen çocukların okul masrafı… ha bire bitmeyen masraflar. Aidatlar…

  3. Sayın meslektaşlar,
    Yıl başından beri Mesai ve diğer sosyal haklar ilave edilerek ücret ödemesi yapılmış firmaların sayısı bir hayli çok. Dolayısı ile Küm.Vergi Matrahı Ağustos hatta Temmuz dan beri tarifeyi geçen asgari ücretli çalışanlar var. Böylesi durum hiç gözününe alınmamış gibi bir taslak var önümüzde. Yanılıyor muyum?

  4. Merhaba

    2016 Ekim, Kasım, Aralık ayı Asgari Ücret ve AGİ Uygulaması hakkında kafamıza takılan bir soru var yardımlarınızı rica ediyoruz. Çalışanın alacağı net ücret 1.300,99 altına düşmeyecek deniyor peki çalışanın yapmış olduğu mesai bu rakama dahil mi yoksa sadece ücretimi kapsıyor ek gelirleri kapsamıyor mu ?

    Şimdiden çok teşekkür ederim.

    İyi Çalışmalar Dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir