Yemek Kartlarının Marketlerde Kullanımı
Yemek Kartlarının Marketlerde Kullanımı

Yemek Kartlarının Marketlerde Kullanımı

SGK’nın 2 Aralık tarihinde 2022/22 sayılı genelgesi ile yaptığı duyuruda yemek bedelleri konusunda yeni düzenlemeler duyurulmuştu. Bu düzenlemelerde bordroyu etkileyen en önemli husus ise yemek kartlarının SGK muafiyeti ile ilgili değişiklikti.

Bununla beraber ilgili genelgenin içeriğinde “Yemek kartlarına/çeklerine/kuponlarına yüklenen yemek bedellerinin sigorta priminden istisna tutulabilmesi için söz konusu kartların/çeklerin/kuponların yalnızca yemek yenilmesi amacıyla kullanılması gerekmektedir. Yemek bedeli adı altında sigortalılara veya sigortalılar için üçüncü kişilere yapılan her türlü ödemelere ilişkin muvazaalı durumların tespit edilmesi halinde Kurumun prim kaybı işverenlerden 5510 sayılı Kanunun 89 uncu maddesi uyarınca gecikme zammı ve cezası ile tahsil edilecektir.” Şeklinde bir detayın bulunması işverenlerde kafa karışıklığına yol açtı.

Genelgede bulunan bu ibareden önce de yemek kartlarının marketlerde kullanılmaması gerektiğine dair görüşler mevcuttu ancak bu konuyla ilgili bir denetmenin tespiti veya cezası da pek rastlanılmış bir şey değildi. Dolayısıyla çoğu işveren/işçi konuyla ilgili farklı uygulamaya gitmiyordu. Var olan sistemde yemek yardımının nakit veya kart ile sağlanması arasında, bordro açısından fark kalmaması bir yana SGK’nın yemek kartlarının marketlerde kullanımına engel olma noktasında nasıl bir çözüm veya denetim yolu izleyeceği de belirsiz.

Daha fazla bilgi için: https://iskanunu.com/haberler/yemek-kartlarinin-sgk-istisnasinda-degisiklikler/

Genelgenin linki https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/192112

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir