Yarı Zamanlı Çalışma Nedir Ne Değildir?
Yarı Zamanlı Çalışma Nedir Ne Değildir?

Yarı Zamanlı Çalışma Nedir Ne Değildir?

Tahmini okuma süresi: 5 dk.

Yarı zamanlı çalışma ile ilgili yapılan yeni düzenlemeler, doğum sonrası çalışan ebeveynlere devlet destekli part time çalışma imkanı tanımaktadır. Doğum sonrası izin süresinin bitiminden itibaren kadın işçiye, üç yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçiye,talep etmeleri durumunda;

• Birinci doğumda 60 gün,
• İkinci doğumda 120 gün,
• Üçüncü doğumda 180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin kullanma hakkı doğar. Çoğul doğum halinde bu sürelere 30 gün eklenir. Çocuğun engelli doğması halinde bu süre üç yüz altmış gün olarak uygulanır.

Çalışma süresi haftada en çok kırk beş (45) saattir. Aksi bir anlaşma bulunmadığı sürece, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Yarı zamanlı çalışma haftalık çalışma süresinin yarısı olarak uygulanır.

6663 Sayılı Kanun ile 4447 Sayılı Kanuna eklenen EK MADDE-5 ile çalışanlar bu ücretsiz izinleri karşılığında yarım çalışma ödeneği almaya hak kazanırlar.

Yarı Zamanlı Çalışma ve Yarım Çalışma Ödeneği Hakkında

  • Çalışanın yarım çalışma süresinin karşılığı işveren tarafından çalışana ödenir. Yarım çalışma ödeneği ise İŞKUR tarafından işsizlik fonundan karşılanacaktır.
  • Yarım çalışma ödeneği, çalışılan aya ait aylık prim ve hizmet belgesinin ilişkin olduğu aydan sonraki ikinci ay içinde Fondan aylık olarak ödenir.
  • Yarım çalışma ödeneği çalışılmayan her bir gün için günlük asgari ücret brüt tutarı olan 54,90 TL‘ dir. (2016 yılı için)
  • Yarım çalışma ödeneği sayesinde çalışanın prim günü kaybı olmayacaktır.
  • Yukarıda belirtilen yarı çalışma izninin, analık izni sonrasında 6 aya kadar kullanılabilen ücretsiz izinle bağlantısı bulunmamaktadır. Yani çalışan analık izni sonrasında kullanabileceği 6 aylık ücretsiz izin hakkından yarı zamanlı çalışma sebebiyle mahrum olmayacaktır. Tabi kanun üzerinden yapılan bu çıkarım hakkında net bir sonuca varmak için ilgili yönetmeliğin çıkmasını beklemekte fayda vardır.
  • Yarı zamanlı çalışma, çocuğun ilkokul çağına gelene kadar ebeveynlerden birinin kısmi süreli çalışma hakkından ayrı bir durumdur. Kısmı süreli çalışmada yarı zamanlıdan farklı olarak çalışan sadece çalıştığı sürelerin ücretini işveren alır, İŞKUR tarafından verilen herhangi bir ödemeye hak kazanmaz.

Yarı Zamanlı Çalışma Ödeneği Koşulları Nelerdir?

  • İşçinin adına doğum tarihinden önceki son üç yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildiriminde bulunmuş olması,
  • 4857 Sayılı Kanunun 63. maddesinde belirtilen haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışılması,
  • Çalışan yarı zamanlı çalışmaya başlamak için işyerine bir ay öncesinden bildirimde bulunmak zorundadır. İşverenin çalışanın bu talebi reddetme hakkı bulunmamaktadır.
  • Analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde İŞKUR’a doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunulması gerekir. Mücbir sebepler dışında, başvuruda gecikilen süre için doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği almaya hak kazanılan toplam süreden düşülerek ödeme yapılır.
  • Bu ödemeler damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. Geçici iş göremezlik ödeneği almaya hak kazananlara, bu durumlarının devamı süresince doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği ödenmez.

İşverenin yanlış bilgi ve/ya belge vermesiyle yapılmış olan ödemeler faiziyle birlikte işverenden tahsil edilecektir. Bu madde hükümleri 506 Sayılı Kanunun geçici 20. maddesi kapsamındaki sandıkların statülerine tabi personel için de uygulanır.

Hakkında iskanunu

Göz atın

Yersiz KÇÖ Ödemelerinin İŞKUR Genelgesi

Yersiz KÇÖ Ödemelerinin İŞKUR Genelgesi

KÇÖ'den yersiz yararlanma ile ilgili yasal düzenleme geldi. Peki yasal düzenlemede kimlere, hangi yaptırımlar uygulanacak?

56 yorum

  1. eşim doğumdan 1 yıl sonra işyerinden ayrıldı. 2 ay oldu. yarı zamanlı çalışma için başvurabilir mi

  2. Analik izni bitiminden sonra 6 ay ücretsiz izin hakkimi kullanip döndükten sonra ilkokul a baslayana kadar yari zamanli calismaya basvurabilir miyim?

    • Datassist Mevzuat Kulübü

      Merhaba Refika Hanım,

      İş Kanunu hükümleri gereği ücretsiz doğum izninin ardından kısmi çalışmaya başlayabilirsiniz. Kısmi çalışmanın geçerli olabilmesi için eşlerin ikisinin de çalışıyor olması gerekmektedir.

      • merhaba, belirttiğiniz durum memurlar için mi geçerli? özel sektör çalısanları da yarı zamanlı çalışabilecek mi_ teşekkürler

      • Benim bebegim 5nisan 2016 dogumlu ucretsiz izin aldim 2 ocakta ise baslamam gerekiyo okul cagina kadar yari zamanli calisma hakkim varmi ozel sirkette calisiyorum tesekkur ederim

        • merhaba ben kısmi zamanlı çalışmaya başladım özel sektörde çalışıyorum.ya işten çıkartacaklar tüm tazminatınızı ödeyecekler ya da kabul edip çalıştırmak zorundalar.

      • Gülcan YEREBAKAN

        Sn. Mevzuat Kulubü,

        15 yıldır kesintisiz çalışmaktayım,
        Hamilelik öncesi hak etmiş olduğum 20 tam gün yıllık izin hakedişim var,
        * Analık izni sonrası, yarı zamanlı çalışma dönemi içinde yıllık izin hakkedişimi kullanabilirmiyim ?
        * Kullanılabilir ise; 1 tam gün yıllık izin hakedişi için, yarı zamanlı çalışma günlerinden 1 adet yarım gün mü, yoksa 2 adet yarım günmü izin kullandırılır ?

        Bu sorunun cevabını hiç bir siteden bulamadım, yardımlarınızı rica eder,

        İyi günler dilerim…

        • Selam admin sizin sorunuza cevap vermek istedim benimde ayni sekilde izin hak edisim var ve seneleik iznimizden herhangi bi lr kesinti olmadan kullana bilicez hakkimizo yani yari zamanli calosyoruz diye yarim izin olmuyo yine tam izin veriliyor.

      • Şeyda karacan

        Merhaba 22 aylık bir bebeğim var doğum izinlerimden sonra 1 yıl diye ücretsiz izne ayrıldım falat 5ay 29 gün sonra işime geri döndüm . Halen çalışıyorum ve bebeğimi öğleye kadar okula getirmek zorunda kalıyorum müdür bey idare ermek istemiyor . Yarı zamanlı çalışma talebinde bulunma hakkım var mı.?

  3. Kasim 18 analik iznim bitiyor sonrasında yillik iznimi kullanicam bi 15 günde rapor alip yeni yilda ise geri dönmeyi dusunuyorum ocakta ise basladigim zaman yari zamanli çalışmadan faydalanabilir miyim bide oluyorsa is yerime ne kadar önce dilekçe vermem lazim???

  4. Özlem yildirim

    Mayıs 20 sinde doğum iznim bitti şimdi ücretsiz izindeyim kasımım 10 da ise başlamam gerekiyo yarim çalışma yasasından bende yararlanabiliyormuşum,?

  5. 4 kasimda raporum bitiyor.1.sorum;6 aylik ucretsiz izin kullanmak istiyoru.ve 2.sorum; Resmi nikahim yok.bunlar olmasina ragmen yinede yari zamanli calisabiliyormuyum.

  6. 2 yarım gün çalışıp tam maaş için Doğum izni bitiminden sonra rapor alıp başlana biliyor mu yoksa rapor alınca 2 aylık süreden gün mü gidiyor

  7. Saadet Şahin

    Devlet memuruyum.
    08.2014 yılında doğum yaptım
    2 yıl ücretsiz izin kullandım
    Şuan yıllık izindeyim
    2.çocuğum
    Yarı zamanlı çalışmadan yararlanabilirmiyim ?
    Gece nöbeti olan bir işim var nöbetten muaf olurmuyum ?

    • Mrb sizinle aynı durumdayım şuan ücretsiz izndeyim ve 9 2014 dogum yaptım bu hakkı araştırdım net bi cvp bulamadım siz buldunuzmu acaba baknlıgı aradım henüz kesinleimemiş bu yasa anlamadım gitti

    • Mrb sizinle aynı durumdayım şuan ücretsiz izndeyim ve 9 2014 dogum yaptım gece nöbetinde çalışıyorum bu hakkı araştırdım net bi cvp bulamadım siz buldunuzmu acaba baknlıgı aradım henüz kesinleimemiş bu yasa

  8. Merhabalar ben 11 haziranda 2016 olarak doğum yaptım. Ücretsiz izinleri kullanıyorum.aralik 5 is basi yapmam gerekli.ozel bir kurumda çağrı merkezi çalışıyorum.suan cocuga bakacak kimsem olmadı için basliyamiyirum. Benim için geçerli midir bu izinler hakkinda bilgi almak istiyorum.yardimci olursanız sevinirim iyi akşamlar

  9. 600 gün hâlâ zorunlumu

  10. Merhabalar
    Ben 29 mart 2016 da dogum yaptim.suan ucretsiz izin kullaniyorum. 26 kasimda ise donucem.esim 2 hafta once isten ayrildi.suan inssat isi yapiyor. Sosyal guvencesi işlemiyor.benim sorum ben yarim gun calisip tam maas alma hakkindan suan yararlanabilirmiyim 3 yildir ayni is yerinde calisiyorum

  11. İkinci doğumda 4 aylık yarım zamanlı çalışma kapsamında tam ücretmi alınıyor.

  12. Merhaba 2015 nisanda dogum yaptim
    6 ay ucretsiz 4 ay ucretli izin kullandim.
    Ozel sektordeydim 6 yildir ayni isyerinde calisiyordum 3 ay once cocuguma bakmak icin isten ayrilmak zorunda kaldim.
    Suan yeni bir ozel sektore girecegim 1 2 ay icinde
    Yarim gun calisma yasasindan ve yarim gun issizlik odenegi hak edebilicekmiyim cok merak ediyorum. Lutfen bilgisi olan varsa bi açiklik getirsin.

  13. merhaba ozel sektor calisanayim 4 aylik dogum iznimi sut izinlerimi toplu olarak kullandim su an ise 6 aylik ucretsiz izne ayrildim ucretsiz izin sonrasi bende bu haktan faydalanabilir miyim

  14. 2013 yilinda dogum yaptim yari zamanli calismadan faydalanabiliyor muyum.vardiyeli ozel sektorde calismaktayim

  15. Doğum raporum 10 gün önce bitti ancak hastalık raporum var şu anda raporumun bitiminden sonra da ücretsiz iznimi kullanıp bu haktan yararlanabilir miyim?

  16. Merhaba doğum raporum 19 kasimda bitti 21 kasimda ameliyat oldum 45 gün daha raporum var ocagin 9 da bitiyo ağrılarım devam ederse biraz daha rapor verirse doktor kullanmak istiyorum işkurada basvurmak zorundayim doğum raporum bittikten sonra 1 ay içinde ve işkurun evraklarinin içinde ne zaman ışe başlayacagim tarihi ve ne zaman bu iznin bitecegine dair evraklar var ve şu anda ki 9 ocak tarihini yazmam gerek ama tekrar rapor alirsam nasıl olacak bilgilendirirseniz sevinirim

  17. Ben su an yarim zamanli calisiyorum dogum raporu biter bitmez basvuruluyor araya yillik izin ‘ve sut izni sokmadan kullaniliyor bilginiz olsun bosuna gitmesin kullanin cok faydali oluyor eger araya izin sokarsaniz aydan dusuyor

  18. Ben ücretsiz izin falan kullanmadım doğum iznim bitti işe başladım ben yararlanamıyor muyum

  19. İYİ GÜNLER BEN İKİNCİ ÇOCUĞUMA YENİ DOĞUM YAPTIM VE YARI ZAMANLI ÇALIŞMADAN FAYDALANIRKEN MUĞLA ÜNİVERSİTESİNDE ÖZEL GÜVENLİK OLARAK 11 YILDIR ÇALIŞMAKTAYDIM 31.12 2016 TARİHİ İTİBARIYLA İŞTEN ATTILAR YARI ZAMANLI ÇALIŞTIĞIM İÇİN BUNUN KANUNİ YAPTIRIMI NEDİR ACABA

  20. Merhaba, yarı zamanlı çalışma ve kısmi süreli çalışma hakkından özel sektörde yönetici pozisyonunda çalışanlar da yararlanabilir mı? 1 Aralık 2016 da doğum yaptım, su an doğum sonrası izindeyim, özel bir şirkette mağaza müdürü olarak görev yapmaktayim

  21. Devlet hastanesinde calisan 4blilerin neden boyle bo hakki yok. Sut iznim sadece 1.5 saat yarim gun calisma yasasinda da 4bliler ile ilgili bi yasa yokmuş. Suan bulunduğum kurumda hem taşeron hem memur yarim gun calisma yasasindan faydalaniyorken 4bliler faydalanamiyor.

  22. 3aydir yarizamanli calisiyorum daha devlet odenegini alamadim nereyi arasam il mudurlugu imzalayinca yatacak para diyor nekadar sure beklicez anlamadim

    • Ben nerdeyse 2’5 ay sonra aldım.Sorun olmuyor sadece biraz geriden geliyor
      E devletten bakabilirsin yatıp yatmadığına

    • Merhaba yarı zamanlı derken sabah 08:00 öğlen 12:00 saatleir arasında mı. Öyle ise iş yerine nasıl bir yazılı başvuruda bulundunuz

  23. Merhaba ücretsiz izinden sonra işe başlamış bulunmaktayım süt iznimi kullanıyorum yarı zamanlı çalışmadan ben de yararlanabilir miyim

  24. 18 temmuz 2016 da doğum yaptım yarı zamanlı dan faydalanabilir miyim?Birde kısmi çalışma için şartlar nedir nereye başvuru yapcaz.ne kadar sigortalı çalışmış olmak gerekir bunlardan faydalanmak için

  25. Merhaba bende hamileyim ve analık iznimi kullanmak istiyorum aynı zamanda 5.5 yıl yarı zamanlı çalışma izninide fakat şirketim bunu kabul etmemesi durumda bana tazminat olarak çalıştığım kadar mı öder yoksa 5.5 yıllık izin süremdeki parayımı nasıl yapabilirim yardımcı olabilir misiniz?

  26. Merhaba analık iznim bittikten sonra 40 gün daha iş görmezlikten raporu aldım. raporum daha devam ediyor 5.5.17 kadar .ben İşkura raporum bittiği Vakit mi başvuruda bulunayım yada raporum devam ederken mi yarı zamanlı çalışmak için cevaplarsaniz sevinirim.

  27. Merhaba arkadaşlar bu konuda bilgisi olan lütfen beni aydınlatabilirmi ben 6aylık belirli süreli çalışmaya başladım şuanda 1,5aylık hamileyim çalışma sürem sonunda Doğum parası alma hakkım oluyormu?

  28. Merhaba oğlum subat 2016 doğumlu taşeron firmaya bağlı olarak çalışıyorum. Yarı zamanlı çalışmaya geçmek istiyorum beni gece vardiyasında çalıştıramazlar değil mi..
    Ayrıca annelerin hepsini özel sektör memur diye ayırmadalar keşke anne annedir’ çocukda çocuktur. Tüm anneler eşit şartlara sahip olabilse keske

  29. Ozel sektorde calisiyorum. Yine bu yarim gun calisma hakkindan yararlanabiliyormuyum

  30. 3 yildir kesintisiz Ozel bir sektorde calisiyorum. Suan gebeligimin 32. Haftamdayim. Dogum yaptiktan sonra izinim bittikten hemen sonra 15 gunluk yillik izin hakkimi da kullanarak is basi yapmak istiyorum. Ancak is basi yaptigim zaman yarim gun calisma hakkindan bende yararlanabiliyormuyum. Bu yasa ozel sektorde calisanlara engelmidir. cevap verirseniz sevinirim.

  31. Kurallari okidigum kadariyla analik izni bittikten sonra baska hicbir izni karistirmadan yararlaniyor diye anladim sut izninden muaf olunuyor cunku zaten yarim gun calisiliyor calisma saatlerini is yeri belirliyor sabah 08:00/12:30veya 12:30/17:00 gibi bunun disinda ozel.sektorde dahil sadece mevsimlik calisan,vardoyali calisan ve ozel.saglik kuruluslari bu haktan isveren kabul.ederse yararlaniyor etmeme hakki var yani.buna basvurmak.icin dilekcesiyle 30 gun once isverene basburuyorsun onlarda 30 gun icinde sana geri donuyorlar donmezlerse otomatik kabul olmus oluyor bu hakki vermek.istemezse butun haklarinizi verip isten cikarabilir.bu haktan yararlanmak icin esinizin calistigini belgeleyeceksiniz ve en az 3 yil ayni iste sigortaniz yatmis olmasi lazim en knemlisi analik izinden sonra hemen buna basvurmaniz lazim sut izninj kullananalar yararlanamiyor bunjnla ilgili bir yasa yok cunku.daha detayli ogrenicem bende hamileyim ogrendikten sonra eksik kalamlari paylasirim

  32. Bilgi almak için iskurla görüşün yada onların vereceği bilgihttp://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/11/20161108-11.htm bu sayfadaki bilgiden farksız olmayacak

  33. Merhaba doğum yapalı 17 ay oldu doğumdan sonra bütün haklarımı kullandım şimdi yarı zamanlıya başvur istiyorum şartları ve çalışma şekli nasıl olmaktadır acaba

  34. Merhaba bu kanun 3016 yılı ve sonrasında doğum yapan anneler icin mi geçerli? Benim oğlum 2014 doğumlu ama ilkokula kadar yarim zamanlı çalışmak istiyorum bu haktan bizler yararlanabiliyor muyuz?

  35. ben dahab önce çalışmıyordum şimdi çalışmaya başladım bu haktan yararlanabilir mıyım bebeğim 3 aylik

    • Datassist Mevzuat Kulübü

      Merhabalar,

      Mevcutta çalışan kişiler, doğum raporu bitiminden itibaren bir ay içinde başvuru yaparak yarım çalışma ödeneğinden faydalanabilmektedir.

      Ama doğum sonrası kısmi çalışma hakkınız mevcuttur. Konu ile ilgili detaylı bilgi için yazımızı inceleyebilirsiniz.

      https://iskanunu.com/sizin-sorduklariniz/dogum-izinleri/

      İyi çalışmalar dileriz,

  36. Merhaba ben yarim çalışma ödeneği hakkı kazandım kasım ayında ama muhasebeci hatası yüzünden kasım ve aralık sigortam tam yattı halkından yararlanamadık ocak ayını yarim yatırdık ama marka ettiğim sigortaya bu evrak veriyormuşuz bildirim yapıyor muyuz yada hakkımı kaybettim mi

  37. Kismicalisma memurlarimi kapsiyo yada ozel soktere gecerlimi

  38. Mrb ben kismi zamanli caliyorum cocuk ilk okula gidinceye kadar olan hakkimi kullaniyorum fakat suan hamileyim hamileligim.kismi calismama engel olur mu

  39. Merhaba ben uzman çavuştum meslekten atıldım kursiyer olduğum süreçteki 100 gün olan pirimim ile 600 gün oluyor bende bu haktan yararlanabilirmiyim ?

  40. Merhaba,
    Benim analık iznim 18 aralık 2018’de sona erdi. 02.01.2019 tarihine kadar hastalık raporu aldım ve sonrasında 2 gün tam çalışacak(3-4 Ocak 2019) 7 Ocak 2019 tarihinde yarı zamanlı çalışmaya başladım. aynı tarihte gidip işkura başvuruda bulundum. 7 Ocak – 8 Mart arasında yarı zamanlı çalıştım. Şu an e devletin iş kur kısmında yarı zamanlı çalışma ödeneği “aralık-ocak-şubat” görünmekte. fakat aslında benim fiilen yarım çalıştığım aylar “ocak-şubat-mart”. İŞKUR martı hiç ödemem şubatın da yarımın da yarısını ödüyor. Analık iznim biter bitmez yarı zamanlıya başlamadığım için hak iddaa edemeyeceğimi iletiyor. Bunun yasal bir dayanağı var mı? neticede ben işkur formunda 7 Ocak- 8 Mart yazmıştım.

  41. merhaba kızım 18 aylık oldu çalışıyorum 6 yıldır aynı işyerindeyim bu saatten sonra yarı zamanlı çalışma talebinde bulunabilirmiyin

  42. Merhaba, ben özel bir hastanenin polikliniğinde klinik psikolog olarak çalışıyorum. yarı zamanlı çalışmadan yararlanmak için işverenin insiyatifinde kabul olan meslek gruplarından mıyım? Teşekkür ederim şimdiden

  43. Merhabalar benım iş yerımde yarı zamanlı calışma olanagı var ama kreş bulunmuyor.2 çocugum var biri 7 aylık dıgerı 7 yasına gırmek uzere kreş bulunmadıgından dolayı tazmınatlı ayrılışımı yapabılırmıyım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir