Kısmi Süreli Çalışanlarda Kısa Çalışma Ödeneği
Kısmi Süreli Çalışanlarda Kısa Çalışma Ödeneği

Kısmi Süreli Çalışanlarda Kısa Çalışma Ödeneği

Birçok iş yeri kısa çalışmaya ilk kez başvururken, kısa çalışmanın bordrolara nasıl yansıtılacağı da ilk kez deneyimlendi. Yeni düzenlemelerle bordro düzenleyen departmanlar da doğru ve yasalara uygun şekilde işlemleri tamamlamak için epey mesai harcadılar. Fakat hala açıklığa kavuşamayan noktalar var. Bunlar da biri de kısmi süreli çalışanlarda kısa çalışma bordrosunun düzenlenmesi konusu.

Kısmi Çalışma Nedir?

Kısmi çalışma yani part time çalışma, iş yerinin haftalık çalışma süresinin en fazla 3’te 2’si kadar çalışmalardır. İş sözleşmesi kısmi zamanlı olarak imzalanmış kısmi çalışanlar, haftanın her günü ya da belli günlerinde çalışırlar. Fakat çalıştıkları toplam süre, o iş yerinin haftalık çalışma süresinin 3’te 2’si kadar ya da daha azıdır. Örneğin haftalık 45 saat çalışılan iş yerlerinde, part time çalışan işçiler en fazla haftada 30 saat çalışırlar.

Kısmi Çalışanların Prim Günleri Nasıl Tespit Edilir?

Kısmi süreli çalışan işçilerin, SGK’ya sigorta prim günleri bildirilirken ay içindeki toplam çalışma süreleri 7,5’a bölünür. Örneğin ayda 120 saat çalışmış kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan bir işçinin ay sonunda ilgili ay için prim günü 120 / 7,5=16 gün olarak Kuruma bildirilir. Ayın kalan günleri ise “06 Kısmi istihdam” ya da “07 Puantaj kayıtları” gibi eksik gün kodları ile kuruma çalışılmamış gün olarak bildirilir.

Kısa Çalışma Kapsamındaki Kısmi Çalışanların Durumu

Salgının etkisiyle kısa çalışma yapmak durumunda kalan iş yerleri, ya faaliyetlerini durduruyor ya da çalışma sürelerini azaltıyor. Firmaların departman bazında ya da işçi bazında farklı uygulamaya gitmeleri de mümkün. Örneğin bir iş yerinde sadece üretim departmanı çalışırken, satış bölümünün çalışma süreleri azaltılmış olabilir. Ya da bir perakende firması, mağazaları kapandığı için mağaza çalışanlarının çalışma sürelerini sıfırlayıp, internet satışlarını takip eden departmanını çalıştırmaya devam edebilir. Bu departmanlarda çalışan ve kısa çalışma kapsamına dâhil edilmek istenen kısmi süreli iş sözleşmeli işçiler de mevcut olabilir. Zaten çalışma süreleri diğerlerinden az olan kısmi çalışanlarda kısa çalışma uygulanması iş yerinin faaliyetinin tamamen durması ve çalışma süresinin azalmasına göre değişiklik göstermektedir.

Part time çalışan işçinin ay içinde toplam çalıştığı saat her ay sabitse işimiz daha kolaylaşıyor. Her ay hangi günlerde işe gelmesi gerekiyorsa, o günlerden gelemediği günler için kısa çalışma ödeneği başvurusu yapılabilir. Zaten çalışmayacağı günler için ödeme almayacak. Çalışma günleri ya da saatleri sabit değilse, işçinin ay içinde çalışması gereken süreler ay içerisindeki olağan akışa göre belirleniyor ve her ay değişiyorsa iş biraz daha zorlaşıyor. Böyle bir durumda, hiçbir kanunda hüküm bulunmadığından yoruma ihtiyaç duyuluyor. İşçinin geçen aylardaki çalışmalarının ortalaması kıstas alınabilir. Örneğin bazı aylar 100 saat, bazı aylar 50 saat çalışan bir işçi için son 12 aylık çalışma saatinin ortalamasına göre kısa çalışma eksik gün bildirimi yapılabilir.

Faaliyeti Tamamen Duran İş Yerlerinde Kısmi Çalışanlar Nasıl Bordrolaştırılır?

Faaliyeti duran iş yerlerinde kısa çalışma demek, işçini işe gelmesi gereken çalışma günlerinde işe gelememesi demektir. İş yerinde faaliyet durmuşsa, part time çalışanlar da dolayısıyla işe devam edemeyecektir. Bu çalışanlar kısa çalışma kapsamına alındığında, bordrolarında iki nedenle eksik gün oluşacaktır. Kısa çalışma nedeniyle eksik prim günü ve kısmi istihdam nedeniyle eksik prim günü.

Örneğin, ayda 5 prim günü çalışan bir işçiyi, Nisan ayında kısa çalışma kapsamında hiç çalıştırmadığımızı varsayalım. İşçinin çalışma günü olan fakat salgın nedeniyle çalışamadığı bu 5 gün kısa çalışma nedeniyle oluşan eksik günüdür. Kalan 25 gün ise part time çalışmasından dolayı zaten işe gelmediği günler olduğundan kısmi çalışmadan kaynaklı eksik günü olacaktır. Sonuçta tam ay prim günü eksik olacak, Kuruma 0 prim günü bildirilecekler.

Burada her iki eksik gün SGK bildirimlerinde ayrı ayrı gösterilemeyeceğinden, eksik gün bildirim kodu Pandemi ile eksik gün nedenlerine eklenen yeni bir kod olan “27 Kısa Çalışma Ödeneği ve Diğer Nedenler” olarak seçilmelidir.

Çalışma Süresi Azaltılan İş Yerlerinde Kısmi Çalışanlar Nasıl Bordrolaştırılır?

Faaliyeti devam eden fakat çalışma süresi normal zamandaki çalışmasına oranla en az 3’te 1 oranında azalmış olan iş yerlerinde ise kısmi zamanlı çalışanlar çalışmaya devam ediyor olabilir. Eğer kısmi çalışan işçiler aynı çalışma sürelerinde devam ediyorsa bu kişilerin kısa çalışma kapsamına alınması mümkün değildir.

Örneğin, iş yerinde aylık çalışma saati 225’ken tüm işçilerin 130 saat çalıştığını varsayalım. Kısmi iş sözleşmesi ile çalışan bir işçi de aynı iş yerinde Pandemi öncesinde de aynı şekilde olmak üzere ayda 90 saat çalıştığını varsayalım. Bu çalışanın çalışma sürelerinde Pandemi nedeniyle bir azalma olmadığı için diğer çalışanlar için kısa çalışma nedeniyle eksik gün bildirimi yapılabilirken, kısmi çalışan bu işçi için kısa çalışma söz konusu olmayacaktır.

Aynı örnekten yola çıkarak part time işçinin Pandemi nedeniyle Nisan ayı boyunca 90 saat çalışacakken çalışma süresi azaltılmış ve 60 saat çalışmış olduğunu varsayalım. Çalışma süresi 3’te 1 oranında azalmış olduğu için işveren bu çalışan için kısa çalışma ödeneğine başvurabilir.

Nisan ayı için bordrosunda çalışmasının nasıl gösterileceğine ve Kuruma nasıl bildirileceğine bakarsak;

  • 60 saatlik çalışması için işveren işçiye ücretini hesaplayıp ödeyecek,
  • 60 saatlik çalışması 7,5’a bölünerek, prim günü çalışmış olarak Kuruma bildirilecek (60/7,5=8 prim günü),
  • Normalde 90 saat çalışması gerektiğinden, çalışamadığı 30 saatlik süre kısa çalışma kapsamında değerlendirilecek, 30 saatin kaç prim gününe denk geldiğini hesaplamak için toplam çalışma saati 7,5’a bölünecek ve İŞKUR puantajında kısa çalışma nedeni ile eksik gün olarak bildirilecek (30/7,5=4 prim günü),
  • İşçi bu 30 saatlik çalışamadığı sürenin ücretini kısa çalışma ödeneği olarak İŞKUR’dan alacak,
  • İşçinin çalışma saati ayda 90 saat olduğundan, 90 saate denk gelen prim günü dışında kalan günler de kısmi istihdam olarak hesaplanıp kuruma bildirilecek (90/7,5= 12 prim günü, eksik gün 30-12=18 gün prim günü)
  • Aylık Prim ve Hizmet Bildirgesi ya da Muhtasar Prim ve Hizmet Bildirgesinde işçi 8 prim günü çalışmış, 22 prim günü eksik olarak, “27 Kısa Çalışma Ödeneği ve Diğer Nedenler” eksik gün kodu ile bildirilecek.

Hakkında Datassist

Göz atın

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

11 yorum

  1. Şaziye Emel ARPACI

    Merhaba. Part Time hizmet sözleşmesi ile bir yerde çalışan personel, aynı zamanda full time hizmet sözleşmesi ile başka bir yerde çalışıyor.Part Time olarak çalıştığı işyerinden kısa çalışma ödeneğine başvuru yapılabilir mi? Saygılarımla.

  2. Merhaba ben part time çalışıyorum. Kısa çalışma ödeneği için 450 gün prim şartını karşılıyorum. Fakat kçö sayfasında kayıt bulunamadı yazıyor ve şirket bana kçö çıkmadığını söylüyor. Ama ben şartları karşılıyorum sebebi nedir?

  3. Merhaba. Ben 12 ayın 10 ayı full time 2 ayı part time çalıştım. Pandemi sebebiyle de mağazalar kapandı,çalışamadık. Benim kçö gün sayım saat bazında ortalama alındığında 2066 tl ödeme almam gerek. Fakat 15 gün üzerinden 1033 alıyorum. Hangisi doğrudur? 2066 tl 30 gün mü almam gerek yoksa 1033 tl 15 gün aldığım ödeme doğru mudur?

  4. İyi calismalar.iki senedir part time calisiyorum kçö den nisan ayin da part time çalıştığım yerden izne gönderildim mayis ayinda nisan icin bi miktar para yatti.Lakin mayis 20 de izne gönderildim ucretsiz haziranda hic bir odeme yapilmadi.isverene sordugumda part time elemanlara odeme yokmus dedi.170 bakanlığı aradim part time icin gerekli kriterleri sagladigim icin odeme yapilmasi gerektigini soylediler.ama is verenim hala part time icin ödeme yokmus diyor.suanda hala izindeyim ve isveren ilan yolu ile benle ayni statüde eleman ariyor yani beni bezdirmeye gidiyorlar 2 yillik tazminattan ötürü ne yapmaliyim saygilar

  5. İşyerinde Mart ayından beri kısa çalışma ödeneği alıyorum. Tam mesai ve 6 gün işe gidiyorum. İşverenin maaşımın kalan kısmını avans olarak yatırıyor ve sigorta primini ödemiyor. Yani devlet kısa çalışma ödeneği 1200 TL yatiriyorsa kalan kısmı işverenin avans diye banka hesabıma gönderiyor. Sigorta primim yatmıyor ve tam mesai giriyorum. Bu konu haklı fesihe girer mi? Bordorlar hep sıfır gösteriliyor imzalamali miyim? Dava açsam kazanır miyim.hakli fesih yapabilir miyim.
    Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim

  6. 14agustosta iş başı yaptım cuma günü cumartesi de çalıştım Pazar calismadik sonra haftaya perşembeye kadar çalıştım Perşembe cuma raporum vardı cumartesi çalıştım Pazar yine calismadik sonr diğer hafta 6gun tam çalıştık ben 17gun hepsaliyorum 2gun rapor düşüyorum 15gunluk para beklerken 12gun yatrmis fabrika pazralari kesmiş böyle bir hakkı var mı

  7. Merhaba avm çalışıyorum mağaza kapandı bizleri başka mağazalara transfer olduk başka mağazalara geçtiğimiz için kısa çalışma ödeneği ni kestiler şuan kısa çalışma ödeneği alamıyorum geçtiğimiz mağaza da arkadaşlar kısa çalışma ödeneği aliyorlar

  8. Merhaba ben part time olarak çalışıyorum haftalık 30 saat çalısıyordum haftasonu yasagı geldiği için fuller normalde 45 saat çalısıyordu haftalık ben ise 30 yeni bir karar alındı fuller 22.5 saat calısıcak kalanını kçöden yararlanıcaklar benim için nasıl olur bende yarısı mı calısırım yoksa 30 saate calısmaya devam mı ederim boyle olursa eger fuller benden daha az calısmıs olucak bilgi verir misiniz

  9. iyi çalışmalar bir konu hakkında bilgi almak istiyorum normal şartlarda 45 saat çalışıyordum. Pandemiden dolayı haftalık 30 saate geçtik. bu haftalık çalışma sisteminde belirsiz bir konu var . işyeri 20 iş günü ödemesini yapıyor fakat 20 iş günü ödediğim için 20 iş günü çalışman gerekir diye ısrarda bulunuyor fakat normal şartlarda 1 ay içerisinde 4 hafta var . yani haftanın 4 günü çalışıyorum 3 günü çalışmıyorum devlet de 10 günün ödemesini yapıyor . bu durumda 16 iş günü ay içerisinde 4 hafta olduğu için 4 gün haftalık izin kalan 10 günü de zaten işkur ödüyor . bu durumda sormak istediğim soru şu aslında ben kısa .çalışmadan faydalanıyorum haftalık 30 saat olarak bu şekilde çalıştığım için haftalık izin hakkım olmuyor mu ? zaten mantık olarak devlet diyor ki hafta da 30 saat çalışıyorsun 15 saat çalışmayacaksın onu sen çalışıyor gibi ödemesini yapacam yani ay da 10 gün geri kalanı zaten işyeri yapmak zorunda yanlış mıyım bu konuda bilgi verir misiniz ?

  10. Eşim 2006 da bir binada kapıcılık yaptı 13 sene çalıştı sonra işten çıkışı verildi eşimde sgk da dava açtı aylık ve tazminat hakları için 7 senedir süren mahkeden bu gün çalıştığı her ay içinde 8 gün kısmi asgari ücretli olarak karar verilmiş ayrıca senelik izinleri verilmesi denilmiş işe girişi 10 mayıs 2006 işten ayrılış20 eylül 2003 tür.şimdi öğrenmek istediğimsonuç olarak ne kadar ücret alırız senelik izinlerle beraber toplamda ne kadar tutar bilgilendirirseniz çok sevinirim.şimdiden teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir