Çocuk Yıldızların Çalışması İle İlgili Yeni Tasarı
Çocuk Yıldızların Çalışması İle İlgili Yeni Tasarı

Çocuk Yıldızların Çalışması İle İlgili Yeni Tasarı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ ndan gelen habere göre “Sanat, Kültür, Reklam Faaliyetlerinde Çalışan Çocuklar” ile ilgili yönetmelikte yapılacak yeni düzenlemelerde sona gelindi. Yeni tasarıya göre Çocuk Yıldızların yaş kriterleri, çalışma koşulları , tatilleri, ücretleri ile ilgili bir takım düzenlemeler yapılacak.

Yaşa Göre Çalışma Süreleri

Yasa tasarısı kapsamında 3 aylıktan daha küçük olan çocukların çalıştırılması kesinlikle mümkün olmayacak. 3 aylık – 1 yaş arasındaki  çocuklar kısa süreli, senaryosuz çekimlerde bir defada en fazla 30 dakika olmak kaydıyla toplam en fazla 60 dakika çalıştırılabilecek. 1-2 yaş arasındaki çocuklar eğitim saatleri dışında olması şartıyla senaryolu çekimlerde en fazla 1 saat,  3-5 yaş arası çocuklar en fazla 2 saat, 6-13 yaş arası çocuklar en fazla 5 saat çalıştırılabilecekler. 6-13 yaş arası çocuklar ayrıca okul günlerinde en fazla 2 saat olmak şartıyla çalıştırılabilecektir.

Çocukların çalışma süreleri işyerine varışlarıyla birlikte başlayacak ve her 1 saatlik çalışma süreleri için 15 dakikalık mola verilerek bu mola süreleri de çalışma saatlerinden sayılacaktır. Bir haftalık süre boyunca 5 gün çalışan çocuklar 2 günlük hafta tatili hak etmiş olacak. 1 yılı aşan süredir çalışan çocuklara 30 gün ücretli izin verilmesi gerekecek. Çocuk oyuncular 20:00- 06:00 saatleri arasında kesinlikle çalıştırılamayacaklar. Bu durumun istisnası olarak, çocuk oyuncular canlı yayınlar hariç bayram tatillerinde çalıştırılamayacak. 6- 13 yaş arasındaki çocuklar çalışmanın yine canlı yayında olması şartıyla en geç 23:00’ e kadar çalışabilecekler.

Tüm bu çalışma süresinde eğitimlerinde başarısız olan çocuk yıldızlar çalışma izinleri iptal edilecek.

Çalışma İzinleri ve Ücretlendirme

Çocuk yıldızlarla çalışmak isteyen işverenlerin öncelikle Çalışma Bakanlığı’ nda yazılı izin alması gerekiyor. Bu izin başvurusunda, imzalı iş sözleşmesi ,çocuk yıldızın okulundan alınmış izin yazısı ve sağlık raporu da yer almalıdır.Çalışma Bakanlığı’ ndan alınacak bu çalışma izinin süresi  en fazla 1 yıl olacaktır. Eğitimi aksayan çocukların çalışma izni iptal edilecektir. Bu başvuru sırasında işverende çocuklara karşı işlenmiş suçlardan ve/ya yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olma koşulu aranacak ve koşulu sağlamayan işverenler çocuk yıldızlar için çalışma izini alamayacak.

Çocuk yıldızlar asgari ücretten az ücret ödeme yapılamayacak. 1 aydan daha kısa süreli çalışmalarda yine asgari ücrete oranla yapılacak  ve işveren kesinlikle çocuk çalışana ücret kesme cezası uygulamayacaktır.

Oyuncu Koçu Zorunluluğu

Çocuk oyuncular için çalışma ortamında bir psikolog veya bir eğitim bilimci ile bir oyuncu koçunun bulunması zorunlu olacak. Ayrıca çalışma sırasında çocuk çalışanın velisinin yanında bulunması gerekiyor.

Çocuk oyuncu yetişkin oyuncuların yanında kostüm değiştiremeyeceği gibi, kendisine kapalı alanda özel oda ve açık alanda özel kabin tahsis edilmesi zorunlu olacak. 1 ayı aşan çalışmalarda talep edilmesi durumunda çocuğa psikolojik destek verilecektir. Çocukların yanında tütün ve alkol mamülleri tüketilemeyecek ayrıca çocuğun çalışması sırasında bu ürünleri tüketmesine izin verilmediği gibi, yaşlarına uygun olan yemekler verilesi zorunlu tutulacaktır. Çalışma süresince çocuklar sette bekletilmeyecek, evinden alınıp evine toplu taşıma kullanmaya zorlanmadan evine bırakılacaktır.

Kaynak: Medya

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Kültür Yatırımları ve Girişimleri Hakkında SGK Teşviki Detayları

Son günlerde işveren maliyetlerine ilişkin birçok teşvik haberleri gündeme gelmektedir. Özellikle 7103 sayılı Kanun ile …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir