Son Torba Yasa’da İş Yaşamını İlgilendiren Neler Var?
Son Torba Yasa’da İş Yaşamını İlgilendiren Neler Var?

Son Torba Yasa’da İş Yaşamını İlgilendiren Neler Var?

Mecliste konuşulan son Torba Yasa tasarısının 80 maddesi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Bu kanun içerisinde mevzuat açısından çalışan ve işvereni ilgilendiren bazı değişiklikler de bulunmaktadır.

BAĞ-KUR KAPSAMINDA ÇALIŞANLARIN PRIMLERI

Son torba yasada Bağkur kapsamında çalışanlara da sevindirici haberler var. Bağkur primlerinde indirime gidilecek.
BAĞ-KUR’ a bağlı olarak çalışanların prim oranları yüzde 5 oranında indirilecek. Bu düzenleme ile mevcutta yüzde 34,5 oranında olan prim oranı yüzde 29,5’a düşürülmüş olacak. Sonuç olarak, 568 TL olan BAĞ-KUR prim tutarı, 485 liraya inmiş olacak.

Bu kanun kapsamındaki indirimden 2 milyon 683 kişi faydalanacak.

KISMI ÇALIŞANLARIN GENEL SAĞLIK SIGORTASI ÖDEMELERI

Bilindiği gibi, kısmi süre ile çalışan personeller, primlerinin ödenmediği günler için Genel Sağlık Sigortası primi ödemek durumda kalıyordu.
Bu torba yasa, kısmi süreli çalışan statüsündeki personelin GSS (Genel Sağlık Sigortası) yaptırması konusunda kolaylık sağlayacaktır. Kısmi süreli çalışan personelin annesi, babası, eşi veya çocuğu gibi bir yakınının üzerinden Genel Sağlık Sigortası varsa, yeniden GSS kapsamına girmesine gerek olmadan GSS’ den faydalanabilecek. Kanun kapsamında 100 bin personel bulunuyor. İçinde kamu kurumlarının da bulunduğu 1 milyon 20 bin işyerinin bu kapsama dahil olduğu belirtiliyor.

Bu kanun ile birlikte part time çalışanların Genel Sağlık Sigortası borçları konusunda işverenlerin ve çalışanların yaşadıkları sıkıntılar da ortadan kalkmış olacak.

İŞYERI HEKIMI BULUNDURMA ZORUNLULUĞU BIR YIL UZATILACAK

6331 sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı çalıştırma zorunluğunun uygulanacağı işyerleri ile ilgili de bir düzenleme bulunuyor.

50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirme zorunluluğu 1 yıl süreyle ertelendi. Erteleme ile son tarih Temmuz 2017’ ye kadar uzatıldı.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

2021 İş Sağlığı ve Güvenliği İdari Para Cezaları

2021 İş Sağlığı ve Güvenliği İdari Para Cezaları

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çalışanların iş yerlerindeki sağlıklı çalışma ortamını sağlamak ve …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir