Prim Borcu Olanlar Sağlık Hizmetinden Nasıl Faydalanacak
Prim Borcu Olanlar Sağlık Hizmetinden Nasıl Faydalanacak

Prim Borcu Olanlar Sağlık Hizmetinden Nasıl Faydalanacak

Prim borcu olan sigortalılar, bu borçlarından dolayı sağlık hizmetlerinden yararlanmak isterken sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Hizmetten yararlanmak için ödenen primlerin ödemelerinin aksatılması, belirli bir süreyi aştıktan sonra hizmetin kesilmesine sebebiyet vermektedir.

Bilindiği üzere;

  • 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının “b” bendine tabi sigortalılar ve sair Kanunlarda 4/b kapsamındaki sigortalılar ile
  • yine 5510 sayılı Kanunun ek-5 ve ek-6 kapsamında sigortalıların ve
  • yine 5510 sayılı Kanun nezdinde genel sağlık sigortalısı prim ödeme yükümlüsü olan sigortalıların

sağlık hizmetlerinden faydalanması için Sosyal Güvenlik Kurumu’na sigortalı olmalarından kaynaklı ödenmemiş ya da taksitleri geçirilmemiş prim borcunun olmaması gerekmektedir.  Özellikle 4/b bendindeki sigortalılar, 60 günden fazla prim borcları olması halinde sağlık hizmetlerinden faydalanamamaktaydı.

Geçtiğimiz günlerde TBMM’ ye sunulan “Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı” ile prim borcu olan sigortalıların sağlık hizmetlerinden kısmen faydalanmasını ve sağlık hizmetinden faydalanmaları için aşağıdaki kriterleri yerine getirmeleri istenmektedir.

Kimler Hangi Şartlarda Düzenlemeden Faydalanacak?

Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı ile yapılacak düzenleme ile;

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalıların, ek 5 ve ek 6 ncı maddeleri kapsamında sigortalı olanların, bu madde kapsamındaki borçlarını yapılandırmaları hâlinde, yapılandırılan borç haricinde altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borçlarının bulunmaması veya altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borçları bulunmakla birlikte bu borçlarını ilgili kanunlara göre taksitlendirmiş veya yapılandırmış olup ödeme yükümlülüklerini de yerine getiriyor olmaları ve bu maddeye göre yapılandırılan borçlarının ilk taksitini ödemeleri kaydıyla genel sağlık sigortasından yararlanmaya başlatılır.

5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortası tescili yapılmış olup da gelir testine hiç başvurmayanlardan anılan maddenin yayımını tarihinden 30/11/2018 tarihine kadar gelir testine başvuran kişilerin genel sağlık sigortası primleri, gelir testi sonucuna göre ilk tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk ettirilir.

2018 yılı Nisan ayı ve önceki aylara ilişkin olup Kanunun yayımı tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında tahakkuk ettiği hâlde ödenmemiş olan prim borçlarının 31/12/2018 tarihine kadar ödenmesi halinde gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilir.

Kanunun yayımı tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borcu bulunanlar anılan Kanunun 67 nci maddesinde belirtilen şartları taşımaları halinde, Kanunun yayımı tarihinden önceki döneme ait prim borçları dikkate alınmaksızın Kanunun yayımı tarihinden itibaren 31/12/2018 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlandırılır. Kanunun yayımı tarihine kadar ödenmiş olan 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki genel sağlık sigortası primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı tutarları iade ve mahsup edilmez.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Engelli Vergi İndirimi Yazısı ile Emeklilik

Engelli Vergi İndirimi Yazısı ile Emeklilik

Dezavantajlı bireylere birçok ayrıcalık tanınıyor. Bunlardan birisi de emeklilik, işte şartları!

6 yorum

  1. Merhaba hocam 4/b bagkur borcu için 60 gunden fazladan ne anlamamız gerekiyor içinde bulunulan ayın primlerinin son ödeme tarihi takip eden ayın sonu denildiğine göre toplamda kaç ay ödenmezse sağlıktan faydalanamayız örneğin haziran temmuz ağustos ve eylül ayı sonuna ladar hic prim ödemediğimizi düşünürsek ekim ayindamı yoksa daha öncemi sagliktan yararlanamıyoruz tesekkürler.

    • ben ek 6 ödüyordum 6104 günüm var 1 hafta evel kapatırdım ödeyemeyecem diye ben sağlıktan nasıl yaralanabilirimiyim

  2. Bağkur borcum var ödeyemiyorum çünkü yasam şartlari çok ağır hersey çok pahalı kıt kanaat geciniyorum sağlık sorunlarım var ama dr a gidemiyorum bagkur borcu olanlar sağliktan faydalanabilsin lütfen zaten bağkura borçluyuz elinde sonunda o borcu ödiycez sağliktan fayadalanmazsak zor zamanimizda ilerde borcu ödesek ne bu haksizlik degil mi ?

  3. Ek5 borcum var ödeyemedim saglık sorunlarım var tedavi olamıyorum ama Suriye li yabancı uyruklu tedavi oluyor tc milleti enayi mi ek5 gec yatırdıgımda faiz alınıyor haram değil mi dışardan saglık parayla alıyorum
    Suriyeli bedava

  4. Mehmet Aydıncık

    Ben emekli sandığından emekliyim. Eşim ek5 e kayıt oldu birbuçuk ay yatırdık fakat sonra da maddi durumlarımızdan dolayı prim yatıramadığımızdan sağlıktan yararlanamıyor.
    Eşimin ek5 i durdurmadan benim üzerimden sağlıktan yayarlanabilir mi?
    Vereceğiniz cevap için teşekkür ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir