İstihdam Teşviki İle İlgili 5 Puanlık Prim İndirimi

teşvikİbrahim Işıklı

5510 sayılı Kanun’un 4/(a) bendi kapsamındaki sigortalıları çalıştıran özel sektör işverenlerinin, 01.10.2008 tarihinden itibaren malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutar, Hazine’ce karşılanacaktır.

İşveren hissesine ait primlerin Hazinece karşılanabilmesi için, işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak bu kanun uyarınca aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na vermeleri, sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden tutarı ile Hazine’ce karşılanmayan işveren hissesine ait tutarı yasal süresinde ödemeleri, Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmaması şarttır.

Bu hükümler kamu idareleri işyerleri ile bu kanuna göre sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar ve yurtdışında çalışan sigortalılar hakkında uygulanmaz. Hazine’ce karşılanan prim tutarları gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz.

Burada düzenlenen destek unsurundan diğer ilgili mevzuat uyarınca ayrıca yararlanmakta olan işverenler aynı dönem için ve mükerrer olarak bu destek unsurundan yararlanamaz. Bu durumda, işverenlerin tercihleri dikkate alınmak suretiyle uygulama, destek unsurlarından sadece biriyle sınırlı olarak yapılır. Yani, aynı işçi ile ilgili olarak özürlü işçi teşviki, 18-29 yaş arası erkek ve 18 yaşından büyük kadın işçilere yönelik teşvik ile beş puanlık prim indirimi teşvikinden sadece birisinden yararlanılabilecek.

5510 sayılı Kanun gereğince yapılan kontrol ve denetimlerde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği tespit edilen işverenler bir yıl süreyle bu fıkrayla sağlanan destek unsurlarından yararlanamaz.

İşyeri kayıtları 10 yıl süreyle saklanacak

Sosyal Güvenlik Reformu’nun 1 Ekim’de yürürlüğe girmesiyle birlikte, işverenlerin işyeri kayıt ve belgelerini saklama süresi de artacak.

İşverenler, işyeri sahipleri ve alt işveren işyeri ile ilgili tüm defter ve belgeleri, istenilmesi halinde, kurumun denetim ve kontrolle görevlendirilmiş ilgili memurlarına göstermek üzere, ilgili bulundukları yılı takip eden takvim yılından başlayarak 10 yıl süreyle, kamu idareleri 30 yıl süreyle, tasfiye ve iflas idaresi memurları ise görevleri süresince saklamak zorundadırlar.

Özel sektör işyerleri için 10 yıl olan saklama süresi;

a) 2008 yılı için 5 yıl,
2009 yılı için 6 yıl,
2010 yılı için 7 yıl,
2011 yılı için 8 yıl,
2012 yılı için 9 yıl,
2013 ve izleyen yıllarda ise 10 yıl olarak,

b) 30 yıl olan saklama süresi ise 2008 yılı için 5 ve sonraki yıllarda 30 yıl tamamlanıncaya kadar her yıl birer yıl artırılarak, uygulanacak.

Kaynak: Dünya Gazetesi

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

Arabuluculuk Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arabuluculuk Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arabuluculuk Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler