çalışan kadın

Aile İşinde Çalışan Kadınlar Kayıtdışı Kalıyor

çalışan kadın     Türkiye’de aile işinde çalışan kadınların hemen hemen tamamının kayıt dışı çalıştırıldığı-çalıştığı belirtildi. Ankara Bürosu muhabirlerimizden Mehmet KAYA’nın TÜİK verilerinden yapılan derlemeye göre, ağırlığını tarımın oluşturduğu aile işinde çalışan kadınların yüzde 94’ünün herhangi bir sosyal güvencesi bulunmuyor.

“Kendi işini yapanlar” ismi alanda sınıflanan ve ağırlığım esnaf veya tarım işletmesi gibi yine ailenin yürüttüğü ekonomik faaliyetlerde çalışan kadınların da yüzde 90.5’i kayıt dışında çalışıyor. Genel olarak Türkiye’de çalışabilir kadınların yüzde 27’si istihdam piyasasına katılıyor. Bunların da yüzde 56.3’ü kayıt dışında çalışıyor. Erkek çalışanlarda ise kayıt dışılık oram yüzde 35 seviyesinde.

TÜIK verilerine göre, toplam 22.8 milyon olan toplam çalışan sayısının yüzde 28’ini, (6.4 milyon) kadınlar oluşturuyor. Buna karşılık, toplam kayıt dışı istihdamın yüzde 38’i (3.6 milyon) kadınlardan oluşuyor. Kadınların en dikkat çekici kayıt dışığı ise aile işlerinde görülüyor. TÜIK anket verileri, aile işinde çalıştığı için iş piyasasına katılmayan kadınlara yönelik olarak herhangi bir analiz yapmıyor. Buna karşılık, tarım ya da esnaflık gibi ailelerce yürütülen işlerde çalıştığını beyan eden kadınların da kayıt dışılığı yüzde 90’ın üzerinde bulunuyor.

İş piyasasına giren kadınların sayısı erkeklere göre çok düşük olmasına rağmen, istihdama ilişkin verilerinin tamamında erkeklere göre daha kötü durumda olması da dikkat çekiyor. TÜİK verilerine göre, 27 milyon 57 bin kadının sadece 7.3 milyonu iş piyasasında bulunuyor. İş piyasasına girenlerin 6.4 milyonu çalışıyor. Kadınlarda işsizlik oram yüzde 12.5 ölçülürken, erkeklerde 11.5 olarak ölçülüyor. Buna karşılık, tarım dışındaki işsizlik oranı kadınlarda yüzde 27’ye ulaşırken, erkeklerde bu oran yüzde 22 olarak ölçülüyor.

Öte yandan, OECD’nin 2009 verilerine göre geçen yıl yayınladığı raporda, 1995-2009 arasında yapılan hesaplamaya göre, iş piyasasına giren kadınların nüfusa göre oranlanmasıyla yapılan hesaplamaya göre 15-64 yaş arası iş piyasasındaki kadınların sayısı yüzde 20 azaldı. OECD ülkelerinde kadınların işgücüne katılımı ortalaması yüzde 59.6 seviyesinde bulunuyor.

Kaynak: Dünya Gazetesi

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

Arabuluculuk Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arabuluculuk Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arabuluculuk Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler