İş Kazası

“İş Kazası”; sigortalı çalışanın işyerinde bulunduğu sırada veya yapmakta olduğu bir iş nedeniyle, işyeri dışında ve görevli olarak işyerinden başka bir yere gönderildiğinde sigortalı çalışanı bedenen ve/veya ruhen özre uğratan olaydır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 13. maddesinde düzenlenmiştir.

Sigortalının kaza geçirmesi halinde işverenler, kazanın olduğu yerdeki kolluk kuvvetlerine derhal, Sosyal Güvenlik Kurumu’na ise kazadan sonraki üç iş günü içinde durumu bildirmek zorundadır. İşverenin kontrolü dışındaki yerlerde olan kazalarda ise bu bildirme süreci, işverenin durumu öğrenmesiyle başlar. İşveren, süresi içinde bildirimde bulunmadığı taktirde sigortalıya ödenecek olan geçici iş görememezlik ödeneği işverenden alınır.

İş kazalarında olayın etkilerine bağlı olarak geçici veya sürekli iş görmezlik ödeneği verilebilmektedir.Bu noktada olayın etkileri ve neden olduğu iş gücü kaybı önem taşımaktadır. İş kazası sonucunda belirli bir sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı aranmaksızın ilk günden itibaren sigortalı çalışana iş görememezlik ödeneği ödenir.

 

Not: ÇSGB bildirim zorunluluğu 20/6/2012-6331/37 md ile 01.01.2013 tarihi itibariyle kaldırılmıştır

 

Kanun Maddesi için tıklayınız.

Yargıtay Kararı için tıklayınız. (İş Kazası Sonucu Sürekli İş Göremezlik)

Videolu anlatım için tıklayınız.

 Sosyal Güvenlik Hukukunda Yaş Düzeltmeleri

Ölüm Tazminatının Hukukumuzdaki Yeri

İşyerinde Kalp Krizi, İş Kazası Kapsamında Mıdır?İşyerinde Kalp Krizi, İş Kazası Kapsamında Mıdır?

Hakkında iskanunu

Göz atın

Aylık Maktu Çalışanlarda Eksik Gün Hesaplaması

Aylık Maktu Çalışanlarda Eksik Gün Hesaplaması

Aylık Maktu Çalışanlarda Eksik Gün Hesaplaması