SGK Borçları Olan İşverenler Dikkat!
SGK Borçları Olan İşverenler Dikkat!

SGK Borçları Olan İşverenler Dikkat!

Çalışanların sigorta primlerinin işveren payları üzerinden sağlanan 5 puanlık Hazine indirimi şartlarında değişiklik yapıldığına dair bir SGK genelgesi yayımlanmıştı. 19 Temmuz 2021 tarihinde yayımlanan 2021/26 sayılı bu SGK Genelgesi ile 5 puanlık indirimden yararlanmak isteyen işverenlerin Türkiye genelinde SGK’ya borcu olmaması gerekiyordu. Düzenlemenin hangi tarihten itibaren uygulanacağı kesinleşti.

5 Puanlık İndirim Hakkında Borç Sorgulama

Eskiden yalnızca ilgili iş yerinin SGK borcunun olmaması şartı aranırken, yeni uygulamada tüm Türkiye’deki iş yerlerinin SGK borçları işverenin 5 puanlık indirim hakkını etkileyecek. Örneğin İzmir iş yerinde SGK primlerini zamanında ödemeyen işveren, İzmir ile beraber İstanbul’daki iş yerinde çalışan işçileri için de 5 puanlık indirim hakkını kaybedecek. Türkiye’deki herhangi bir iş yerinde toplamda 15 TL’nin üzerinde süresi geçmiş prim borcu, idari para cezası ya da gecikme cezası olması durumunda 5 puanlık hazine indiriminden yararlanılamayacaktır.

Türkiye Geneli Borç Sorgulama Uygulaması Ne Zaman Başlayacak?

Uygulamanın ilk duyurulduğu dönemde Eylül 2021 dönemine ait muhtasar prim ve hizmet beyannameleri için geçerli olacağı bildirilmişti. SGK tarafından yayımlanan 2021/30 Genelgesi ile uygulamanın başlangıç tarihi Ocak 2022’ye çekildi.

26 Şubat 2022 tarihinde kadar bildirilecek olan Ocak 2022 dönemine ait muhtasar prim ve hizmet beyannamelerinde SGK borç sorgulama işleminde işverenin tüm Türkiye genelindeki iş yerleri baz alınacak.

İşverenin Türkiye genelinde SGK’ya yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunması durumunda hiçbir iş yerinde ilgili ay için 5 puanlık indirim hakkı olmayacak.

5 Puanlık İndirim Hakkı Nasıl Uygulanır?

5 puanlık indirim, işverenlerin sigortalı olarak çalıştırdığı işçileri için SGK’ya ödemekle yükümlü oldukları sigorta prim paylarını 5 puan indirimli ödeme hakkı veriyor.

Bir çalışan için işverenin normalde ödemesi gereken prim oranı, çalışanın sigorta matrahının %20,5’u kadar hesaplanıyor. Bu indirimden yararlanan iş yerlerinde ise, çalışanların sigorta primleri 5 puanlık indirimle %15,5 üzerinden ödeniyor. İşverenler için emek maliyeti azaltan çok önemli bir indirim olan bu uygulama, oldukça yaygın kullanılıyor.

Asgari ücretli bir çalışan üzerinden anlatacak olursak:

Ücret: 3.577,50

SGK Matrahı: 3.577,50

  • SGK İşveren Payı/İndirimsiz:  %20,5 = 733,39
  • SGK İşveren Payı/5 Puan İndirimli:  %15,5 = 554,51

Konu ile ilgili diğer yazılarımız için tıklayın.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir