yurtdisi-isci

Yurtdışına Türk İşçi Götüren İşverene Teşvik Çıkıyor

Bilindiği üzere SGK’na ödenmesi gereken primlerin hesabında tam ay çalışan işçinin aylık üst sınırı asgari ücretin altıbuçuk katı olarak düzenlenmektedir.

Çalıştırmak üzere yurtdışına Türk işçi götüren işverenlerin işgücü maliyetlerini düşürmesine yol açacak düzenleme, torba yasa tasarısındaki bir değişiklikle kabul edildi. Bu düzenlemeye göre; bu işçiler için ödenmesi gereken sigorta primlerinin üst sınırı, aylık asgari ücretin 6,5 katı yerine 3 katı olarak uygulanacak. Bu yönüyle işverenlere müjdeli haber olarak gelen düzenlemedeki kötü haber ise, ikili sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülkelerin kapsam dışında tutulmuş olması. Yani çalıştırmak üzere yurtdışına Türk işçi götüren işverenin işçiyi çalıştıracağı ülke tanınan avantajdan faydalanıp faydalanamama açısından önem taşıyacak. Eğer İşçinin çalıştırılacağı ülkeyle ikili sosyal güvenlik sözleşmesi bulunuyorsa bahse konu işçi için işveren bahsedilen avantajdan faydalanamayacak.

2014 ikinci dönem parametreleri üzerinden örneklersek;
Çalıştırılmak üzere yurtdışına götürülen Türk işçi eğer ikili sözleşme yapılan bir ülkede çalıştırılacaksa. Türkiye’de çalışan bir işçiyle aynı olan aylık 7.371,00TL prime esas kazanç üst sınırı üzerinden prim hesaplaması gerçekleştirilecek. Aynı işçinin ikili sözleşme yapılmamış olan bir ülkede çalıştırılması halinde ise; hesaplamalarda aylık 3.402,00 TL prime esas kazanç üst sınırı kullanılmış olacak. Bu yönüyle bir çok işverenin mağdur olmasına yol açacağı gibi, aynı zamanda rekabet eşitsizliğine de sebebiyet verebilecek.

Umarız düzenlemedeki bu eksiklik tasarı yasalaşmadan önce giderilir. İkili sosyal güvenlik sözleşmesi bulunan ülkeler ve anlaşmalara SGK web sitesinden ulaşabilirsiniz.

 

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

Türkiye ve Kore Sosyal Güvenlik Anlaşması

Türkiye ve Kore Sosyal Güvenlik Anlaşması

Yürürlükte olan ikili sosyal güvenlik sözleşmelerinden biri Türkiye ve Kore Sosyal Güvenlik Anlaşması ‘dır. Türkiye ile Güney Kore …