Emekliler Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?
Emekliler Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?

Emekliler Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?

Emekli olduktan sonra bir işveren yanında hizmet akdine tabi (işçi) olarak çalışmaya devam eden emekliler hangi statüden emekli olurlarsa olsunlar (4/a’lı yani SGK’lı, Bağ-Kur, Emekli Sandığı), ücretlerinin yanı sıra emekli maaşlarını da almaya devam ederler. Emeklilik ile kıdem tazminatı birbiriyle bağdaştırıldığı için, emekli çalışanın işten ayrılması söz konusu olduğunda Emekliler Kıdem Tazminatı Alabilir Mi? sorusu akla gelmektedir.

Emekli Çalışanları Hakları

İş kanunu’nda emekli çalışanların hakları kısıtlanmamıştır. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler ile diğer çalışanlar arasında bir fark bulunmuyor. Kıdem, İhbar, yıllık izin hakları emekli olduktan sonrası için de aynıdır.

Emeklilik sonrası çalışmaya devan edenlerin işveren tarafından işten çıkarılmaları veya haklı bir nedenle istifa etmeleri durumunda tüm çalışanlar gibi kıdem tazminatı haklarına sahiptirler.

Yani işçinin iş sözleşmesi kıdem tazminatına hak kazanacak bir şekilde sona ermesi durumunda emekli olamamış diğer çalışanlarla aynı haklara sahiptirler.

Farklılığın yaşandığı durumlar;

Emekli olduktan sonra çalışanın yeniden emeklilik gerekçesiyle istifa etmek istemesi durumunda yaşanıyor.

Kıdem tazminatı almadan aynı işyerinde çalışmaya devam edenler, fiilen emekliye ayrılmak istediklerinde emeklik öncesi döneme ait kıdem tazminatını toplu olarak alabiliyor.

Kıdem tazminatını alarak (SGDP ödeyerek yani aylığını kestirmeden çalışanlar) emeklilik nedeniyle işten ayrılan tekrar aynı işyerinde çalışmaya devam etmesi durumunda emeklilik nedeni ile işten ayrılmak istediklerinde emekli olduğu tarihte kıdem tazminatı ödendiği için kıdem hakkı sıfırlanır. Dolayısıyla emekli olup kıdem tazminatı aldıktan sonra yeni bir çalışma dönemi başlar. Çalışan bu işyerinden tekrar ayrılırken bir yıllık asgari sürenin dolması koşulu ve ile kıdem tazminatı emekli olduktan sonraki dönem üzerinden hesaplanır.

Tek istisna 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda düzenlenen yaşlılık aylığı almak için belirlenmiş prim günü ve yıl şartını taşıyıp, yaş şartını taşımayan çalışanlara, yaş dışında diğer şartları taşıdıklarına dair yazıyı (15 yıl sigortalılık – 3600 gün prim koşulunu ileri sürme hakkı) SGK’dan alarak işverene getirmeleri halinde kendi istekleri ile işten ayrılıyor olmalarına rağmen kıdem tazminatı almayı hak ederler. Fakat işten kendisi ayrıldığı için ihbar tazminatına hak kazanamazlar.

Bu haktan emekli olmayan çalışanlar yararlanabilir. Yani sadece diğer çalışanlardan farklı olarak emekli olup çalışmaya devam edenler, kendi istekleri işten ayrılmak istemeleri durumunda yaş harici diğer şartları yerine getirdiklerini ileri sürerek bu haktan yararlanamazlar.

Emeklilik sonrası 4/1-a’lı (SSK) kapsamında yani bir işverene bağlı olarak çalışmak isteyenler için iki seçenek bulunuyor.

-Emekli aylıklarını kestirerek,

-Emekli aylıklarını almaya devam ederek sosyal güvenlik destek primine tabi olarak(SGDP) ödeyerek.

Bu seçenekleri kullanırken belirleyici olan kişilerin ilk kez ne zaman sigortalı olduklarıdır.

1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olanlar veya emekli olmuş kişiler;

1-Emekli aylıklarını kestirip, normal bir sigortalı gibi tüm sigorta kolları tabi olarak çalışmak.

Bu seçeneğe göre emekli aylığını kestirip tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışan kişi emekli işçi sayılmaz.

Emekli aylığını kestirip çalışmaya devam eden çalışanlar bu dönemde aylık almadıkları normal bir sigortalı gibi bütün sigorta kollarına prim ödedikleri için emekli olmak istediklerinde yeniden hesaplama yapılarak maaşları bağlanır ve daha yüksek aylık alabilirler.

Emekli maaşını kestirip çalışmaya devam eden çalışan istediği zaman çalışmasını sonlandırıp işverenden kıdem tazminatını talep edebilir.

Dolayısıyla bu durumdakiler kıdem ve ihbar tazminatı hakları yönünden normal işçi statüsündedirler.

2-Emekli aylığını almaya devam ederek sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi olarak çalışanlar.

Sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışanların ücretlerinden yüksek prim kesintisi yapılır, ancak emekli aylıklarında azalma olmaz.

Emekli olduktan sonra SGDP ödeyerek çalışmaya devam eden kişiler, işten ayrıldıklarında aynı maaşı almaya devam ederler. Yaşlılık sigortasına prim ödemedikleri için maaşlarında artış olmaz.

Emekli olarak SGDP ödeyerek, yani emekli maaşını kestirmeden çalışmaya devam eden çalışan emekli olmak için kıdem tazminatı talep edemez.

Emekli işçilerin kıdem tazminatı alabilmeleri için işveren tarafından işten çıkarılmaları veya haklı bir nedene dayandırarak işten ayrılmaları gerekir.

 1 Ekim 2008 sonrası sigortalı olmuş kişiler;

İlk işe girişleri 1 Ekim 2008 sonrasında olanlar emeklilik sonrası 4/a’lı (SGK’lı) olarak çalışmaya devam etmek isterlerse sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödeyemeyecekler. Emekli maaşlarını kestirip bütün sigorta kollarına tabi çalışmak zorunda olacaklar.

Yani 1 Ekim 2008 sonrasında sigorta olmuş kişiler emekli olduklarında SGDP ödeyerek çalışamayacaklar, emekli maşlarını kestirip çalışmak zorunda kalacaklar.

Emekli aylığı alarak yani Sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışan 4/a (eski SSK) emeklileri, hastalanmaları halinde geçici iş göremezlik ödeneğinden faydalanamazlar.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

42 yorum

  1. 25 sene 9000 iş günüyle emekli oldum.halen aynı yerde 1 sene 6 aydır çalışıyorum .işten ayrılmak istiyorum tazminat alabilirmiyim

  2. Özel öğretim kurumunda öğretmen olarak çalışmaktayım, emeklilik için dönem sonunda dilekçe verdim. ancak ben özel öğretim kurumunda çalışmaya devam etmeyi düşündüğüm için emeklilik nedeniyle kıdem tazminatı talep etmedim. şuan emekli olmama rağmen 5 yıl sonra emeklilik sebebine dayalı haklı fesih hakkımı kullanabilir miyim? teşekkürler…

    • Emekli Devlet memuru yum bir yıldan fazla özel güvenlik ve Bekçilik görevi yapmaktayım. İşten çıksam veya çıkarılırsam tazminat alabilirmiyim

  3. Ocak 2017 den beri sgk emeklisiyim ama 2016 haziran ayından beri özel sektörde(aynı yerde) çalışıyorum.özel sektörden emekli oldugum için herhangi bir tazminat almadım.2016 haziran ayından beri çalıştıgım yerden ayrılırsam kıdem tazminatı alabilirmiyim

  4. Merhaba,

    1997 yılında 3713 sayılı kanun doğrultusunda Gazi olarak emekli oldum, o tarihten 2008 yılına kadar çeşitli firmalarda emekli olarak ve sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalıştım, 2008 yılından itibaren de bir firmada SGK ya prim ödemeden çalışıyorum acaba işten ayrılmak istersem Kıdem Tazminatı alabilir miyim ?

    Teşekkürler.

    • Emekliyim ikinci bir iş yerinde çalışıyorum 5 senedir işten ayrılmak istiyorum memleket e gidip orada yaşamak istiyorum tazminat nasıl alabilirim

      • BİRAZ ZOR.

      • 7 yıldır emekli çalışanın iki ortak ayrıldı ve işimizi 22 maddeye göre fes etti tazminat alabilir miyim ne kadar alırım

        • Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alma hakkınız vardır. Asgari ücretle çalışıyorsanız yaklaşık 21.500 TL kıdem tazminatı 4.500 TL civarında da ihbar tazminatı alma hakkınız vardır. Toplam tazminatınız 26.000 TL civarındadır.

  5. Ben normalde otelde çalışıyordum 1 yildır pide sektorundeyim günlük çalışma saatimiz sabah 9 akşam use müşterinin durumuna göre belki 10da belkide 11de kapatıyoruz gaftalık is in yok 2haftada bir izin kullanıyoruz sisal hayatmın bitty resmen günlük ücret 70 tl

  6. Merhaba ben 2007 yılında SSK ‘dan emekli oldum yaklaşık 9 senedir özel şirkette sigortasız olarak çalışmaktayım işten çıkarılırsam Kıdem tazminatı alabilirmiyim teşekkürler

  7. 2010 yılında ssk dan emekli oldum 9 yıldır çalışıyorum işten ayrılınca emekli maaşımda artış olurmu teşekkür ederim

  8. mustafa kenan

    99 öncesi sigortalı biriyim. 15 yıl 3600 gün şartı ile yaşı beklemek üzere kendi isteğim ile işten ayrılacağım. İhbar sürelerine uymak zorundamıyım?
    Bütün okuduğum makaleler, ihbar tazminatı almakla ilgili bir durum olmadığından böyle bir süreye de uyma zorunluluğunun olmadığını söylemekte.
    Ancak 2018 yılında altta linki verilen sitede bir açıklama yapılmış ve bilinenin aksine ihbar süresine uymak gerektiği söylenilmekte.
    ((http://www.isvesosyalguvenlik.com/15-yil-3600-gun-nedeniyle-isten-ayrilan-isci-ihbar-suresine-uymak-zorunda-mi/))
    Konuyla ilgili güncel bir yazı kaleme alırsanız,bir çok çalışan için aydınlatıcı olacaktır.
    Şimdiden teşekkürler.

  9. Sözleşmem askida iken pirim gün ve yılım 23.5 askerlik borclanması yapıp emekli dilekçesi verirsem kıdem tazminatı alablirmiyim. Teşekkürler

  10. Devlet Memuru iken emekli oldum. Şimdi bir kargo firmasında 3 yıldır çalışmaktayım ayrılmak istediğimde tazminat alabilirmiyim alırsam nasıl alırım vermezlerse neye istinaden vermezler

  11. kasım 2003 girişli aynı işyerinden ağustos 2008 emekli olup sgdp ödeyerek aynı işyerinde devam ediyorum. çalışma sürem ilk girişten 16 yıldır, izin kullanma sürem 26 günmü, 20 günmü?

  12. İsmail Çürük

    emekli olduktan sonra 11/12\2013 ‘den bu güne kadar engelli statüsünde çalışıyorum.sgdp ödeniyor
    Bugün itibar 31.05.2019 i ile işveren tarafından işten çıkarıldım
    Ne kadar kıdem ve ihbar tazminatı alırım
    Brüt 2643.68 tl

  13. 7 yıllık emekli çalışan bir bekâr bir bayanım evlenip memleket e yerleşmek istiyorum kıdem tazminatı nasıl alabilirimiyim

    • KAdınların kıdem tazminatına hak kazanmalarında evlilik lehe bir durumdur. Evlilik nedeniyle iş akdinizi sona erdirmek istediğinizi yazılı olarak işverene bildirin. Yazı ekine evlilik belgenizi ekleyin. kıdem tazminatınız 7 yıl üzerinden hesaplanacaktır. Bu hakkınızı evlendikten sonra en geç bir yıl içinde kullanabilirsiniz.

  14. Ssk dan Emekli olduktan sonra başka bir özel şirkette 9 senedir sdkp lı olarak çalışmaktayım nasıl tazminat alabilirim .Emekli olurkende hıc tazminat alamadım

    • Emekli olarak işten ayrılacağınızı işverene yazılı olarak bildirin ve SGK’dan alacağınız prim gün sayısı yazısını da ekleyin. Kıdem tazminatınız 9 yıl üzerinden hesaplanıp tarafınıza ödenmek zorundadır. TAzminatınız ise yaklaşık olarak brüt maaşınızın dokuz ile çarpımıdır.

      • Bu yorum yazının özüne aykırı olmuyor mu ? Ömer Bey Emekli olarak sgdp ödeyerek çalışıyor zaten. Bu durumda işveren neden ödeme yapsın ?

    • Necmettin Demir

      2014-2019 yillarinda tam günlü sgdp li çalıştım.2020 yolundan itibare Aylik 14 gün part time çalışmamı isterler. Eski çalışma haklarım düşer mi tazminat vermeleri gerekiyormu.

  15. Babam ssk emeklisi şu an 15 senedir bir firmada çalışıyor artık calisamiycak yaşta işi bırakmayı dusunuyor işi birakirsa kanunen tazminat isteme hakkı varmı cvp veren olursa çok sevinirim saygılar…

  16. Necmettin Demir

    2014-2019 yillarinda tam günlü sgdp li çalıştım.2020 yolundan itibare Aylik 14 gün part time çalışmamı isterler. Eski çalışma haklarım düşer mi tazminat vermeleri gerekiyormu.

  17. merhaba ,arkadaşım emekli olduktan sonra 9 senedir temizlik şirketinde çalışıyor kolları ağrıyor tendonlar kopmuş ameliyat olması gerekiyor o yüzden çalışmak istemiyor tazminatı almak için nasıl bir yol izleyebilir

  18. Emekli devlet memurunun. Özel bir sektörde 9 yıldır bekçi olarak asgari ücretle çalışmaktayım. İş olarak Yıprandım. İşi kendi isteğim ile bırakmak istiyorum. Kıdem ve ihbar tazminatı alabilirmiyim alabilirsem tarafıma ne kadar ödeme yapılır..

  19. Hüseyin Genç

    Merhaba emekli olduktan sonra başka bir işyerinde 4a sgkli olarak çalışıyorum hangi şartlarda tazminat alıp ayrılabilirim

  20. Merhaba babam için sormak istiyorum ben babam emekli yaklaşık 3 yıldır emekli ve halen çalışıyor sgdp Li olarak çalıştığı iş yerinden kendi isteği ile ayrılacak içerdeki kidem tazminatını almanın bir yolu var mı ? Yardımcı olurmusunuz

  21. 1997 yilinda emekli oldum yipranma tazminatimi aldim, ve hala ayni is yerinde calismaktayim emekli ayligimdan hic bir kesinti yapilmiyor is yerinden soylenende kendileri tarafindan kesinti olmamasi icin odeme yapildigi ilaveten kaza sigortam yapildigi soyleniyor maas bordurosunda aylik 21 gun calistigim gozukuyor. işyerinden cikisim yapilsa tazminat alabilirmiyim

  22. CEVDET YÜNCÜ

    01.07.2000 Tarihide (yılında) emekli sandığındın emekli oldum,01.07.2000 yılında bir özel iş yerinde SGDP ödeyerek bu güne kadar çalıştım, halende çalışıyorum. yaşım nedeniyle ve (……….) hastalığım nedeniyle işten ayrılmak istiyorum bu çalışmış olduğum iş yerinde kesintisiz 20 yıldır çalışıyorum 7300 iş günüm doldurdum.
    SORUM:
    1-İkinci kez emekli olabiliriyim,
    2-Kıdem ihbar tazminatı alabiliriyim
    BUNLARIN OLMAMASI DURUMUNDA ,
    3-ÜCRETİMDEN KESİLEN SGDP TARAFIMA ÖDENEBİLİRMİ.

  23. Selam
    Aynı iş yerinde 15 yıldır çalışmaktayım . 3 yıl önce emekli oldum .
    TaZminat haklı sakla kalmak suretiyle emekli maaşım bağlandı
    Şimdi emeklilikten doğan tazminatımı istesem şirket tekrar beni çıktı girdi olarak mı gösterecek sadece aramızdaki tazminat hakkı bana
    Verilip sözleşmeye mü bağlanacak . Çünkü emekli aylığı almadannönce şirket ile bir sözleşme yaptık emekli aylığım gerekçesi ne olursa olsun
    Tazminat alma hakkı saklı kaldı emekli olduğum tarihte çalıştığım günler için .
    Anlamak istediğim şimdi istesem bu şekilde tazminat ımı
    Hem çalışmaya devam edebilir miyim
    Selamlar
    Teşekkürler ederim
    Bilgilendirme yaparsanız

  24. Merhaba emekli olduktan sonra kurumsal bir işyerinde ikibucuk senedir çalışmaktayım .işyerinde midirin kardeşleri covid 19 pozitif çıktı müdür negatif çıktı fakat tedirginim ve devamlı yanyana calistigimizdan işyerine istifa dilekçemi yazicam ihbar ve kıdem tazminatını alabilirmiyim..acil cevap alabilirsem sevinirim

  25. Merhabalar,

    Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 yıldır çalışıyorum ancak artık yaşlandım çalışmak istemiyorum. iş verende işten çıkarmıyor kıdem tazminatımı nasıl alabilirim. Emekli olduğum tarihe kadar olan haklarımı almıştım

  26. 2011 temmuzunda 51 yaşında emekli sandığından emekli oldum. aynı tarihte özel bir şirkette SGDP ödeyerek çalışmaya başladım. şirkette 9 yılım bitti. 61 yaşıma girdim. eğer çalışmaya devam edebilirsem, 65 yaşında mecburi olarak işten ayrılmam gerekecek mi? ayrılırsam 14 yıl çalışmış olacağımdan kıdem tazminatı talep edip alabilir miyim? ya da toplam 15 yıl çalışıp tazminatımı talep edebilir miyim? o zaman da yaş 66 olacak. Saygılarımla.

  27. 2009 da kamudan emekli oldum 2013 subat 10da özelde çalışmaya basladim halen devam ediyorum kidem tazminati alabilirmiyim.sdp ödeniyor

  28. Çok iyi anlatmışsınız… Teşekkür ediyorum

  29. Merhabalar. 2015 de emekli oldum. Başka bir şirkette 30 aydır çalışıyorum. Covid 19 yakalandım ve eski çalışma gücüm ve takatim kalmadı. Alerji oldum, kollarım ve göğüs kısımlarım bariz şekilde göz göz yara gibi. 54 yaşındayım. İşten ayrılsam tazminat alabilirmiyim. Bilgileriniz için teşekkür ederim.

  30. 1979 yılında kamuda memur olarak işe başlayıp,27.mart 2017 de emekli sandığından emekli oldum. Emekli maaşımı almaktayım. 13 haziran 2010 tarihinden itibaren aynı kamu kurumunda hizmet alımı ile aralıksız SGDF’ mi ödenerek asgari ücretten maaş alarak aynı işyerinde çalışmaktayım. Yaşım 60 birikmiş 12 yıllık tazminat hakkımı nasıl alabilirim .cevaplarsanız memnun olurum. İyi günler.

  31. Yıldız Güleç

    Merhaba emekli olup kıdem tazminatımı almıştım.tekrardan beş yıl sigortalı çalışıyorum ,işveren çıkarmıyor tazminatımı vermiyor,kıdem tazminatımı alabilmek için ne yapmalıyım,teşekkürler.

  32. 10.05.2020de emekli olmama rağmen tazminatımı almadan aynı işyerinde çalışmaya devam ediyorum..Şimdi kendi isteğimle işten ayrılırsam tazminat alabilirmiyim

  33. 16yıl emekli sandığına baglı 5700 iş günü çalışmişliğim var. dişardan prim ödeyerek emekli olabilir miyim.olursa aylık ödeme ne kadar olur.emekli maaşı ne zaman bağlanır. gene yaş mı beklenir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir