Yabancı Uyruklu Çalışanların Meslek Kodu ve SPEK Tutarının Kontrolü
Yabancı Uyruklu Çalışanların Meslek Kodu ve SPEK Tutarının Kontrolü

Yabancı Uyruklu Çalışanların Meslek Kodu ve SPEK Tutarının Kontrolü

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü tarafından 16.11.2023 tarihinde “Yabancı Uyruklu Sigortalıların Meslek Kodu ve PEK Tutarları” konulu genel yazısı duyurulmuştur. İlgili genel yazıda yabancı personel istihdamına ilişkin olarak 2013-11 ve 2015-25 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu genelgelerinde yapılan düzenlemelere yer verilmiştir.

Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bu duyuruda yabancı çalışanların meslek kodu, çalışma izni belgesi, çalışanın alacağı ücret ve işverenin kuruma bildirdiği sigorta primine esas kazançlarındaki farklılıklar yer almaktadır.
Duyuruda ayrıca yabancı çalışanlar için işyeri adresi, çalışma izninin kısmi süreli veya tam zamanlı olması niteliği de yer almaktadır.

Yapılan bildiri doğrultusunda yabancı uyruklu çalışanlarla ilgili işverenler tarafından Kuruma yapılan bildirimler, Bakanlık tarafından verilen çalışma izinlerinde yer alan meslek kodu ve ücret bilgileri SGK tarafından kontrol edilecektir.

Çalışma İzni Belgesi

Sosyal Güvenlik Kurumunun 16.11.2023 tarihinde yapmış olduğu duyuruda yabancı uyruklu çalışanlar için çalışma iznine ve iznin niteliğine de değinilmiştir.

Yapılan bildiriye göreyabancı çalışanların çalışma izinleri sosyal güvenlik kurumu tarafından ilgili bakanlığın elektronik ortamından alınarak sorgulanmasının sağlandığı (başvuru şekli, başvuru türü, yabancı T.C. kimlik numarası, il, ad soyad, baba adı, görevi, izin başlangıç ve bitiş tarihi, işveren unvanı ve işyeri numarası, ücret ve iletişim bilgileri), sistemdeki verileri aylık bazda kontrol edip hizmet başlangıç ve bitiş tarihi baz alınarak bildirimlerin çalışma izin belgesiyle uyumlu olup olmadığının kontrol edilmesi, eksik ücret bildiriminin tespiti halinde aradaki fark kadar işverenden ek tahakkuk istenmesi, düzeltilmemesi halinde ise resen düzenlenmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Bu bildirime göre yabancı personel istihdam eden işverenlerin, personelleri tarafından temin edilen çalışma izni belgelerini yapılan bildirim doğrultusunda gerekli çalışmaları yürütmesi önem arz etmektedir.

Sigorta Prim Esas Kazanç (SPEK) Farklılıkları

Sosyal Güvenlik Kurum tarafından yapılan bildiride dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise yabancı çalışanın SPEK matrahında oluşabilecek farklılıklardır. Yapılan bildiriye göre yabancı çalışan için kuruma bildirilen SPEK matrahının taahhüt edilen ücret ile uyumlu olması gerekmektedir.

İşten ayrılış durumunda ise SGK çıkış bildirgesinde yapılan bildirimler ile beyanname süresince kuruma bildirilen SPEK tutarları arasında eksi yönde fark olmamalıdır.

SGK tarafından yapılacak olan kontrolde aksi bir durum tespit edilmesi halinde gerekli düzeltmelerin tamamının yapılması hususunda işverenlere bildirimde bulunacaktır. İşverenler tarafından gerekli düzeltmelerin yapılmaması durumunda ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından resen düzeltme işlemi uygulanacaktır.

Meslek Kodu Farklılıkları

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında yapılan bildiride ayrıca meslek kodu farklılıklarına da değinilmiştir. Bu bildiriye göre yabancı uyruklu çalışan içi belirlenen meslek kodu bilgisi çalışanın yaptığı işle uyumlu olması gerekmektedir.

Uyumsuzluk tespiti durumunda SGK tarafında gerekli düzeltmelerin yapılması için işverene bildirimde bulunulacaktır.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bu bildiri doğrultusunda yabancı uyruklu çalışan istihdam eden tüm işverenlerin ilgili bakanlık tarafından verilen çalışma iznine ilişkin ücret, meslek kodu, çalışma izin başlangıç ve bitiş tarihleri ve SPEK tutarları, konusunda bildirimleri yerine getirmeleri ileride oluşabilecek idari para cezası ve teşvik iptalleriyle karşılaşmamaları adına önem arz etmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bildiri için tıklayınız.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Arabuluculuk Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arabuluculuk Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arabuluculuk Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir