Kısa Çalışma Başvuruları Yeniden Başlıyor
Kısa Çalışma Başvuruları Yeniden Başlıyor

Kısa Çalışma Başvuruları Yeniden Başlıyor

Pandemi nedeni ile dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar kapsamındaki zorlayıcı sebep gerekçesi ile kısa çalışma başvuru süresi Cumhurbaşkanı kararı ile 31 Aralık 2020’ye kadar uzatıldı.

Bilindiği üzere Dünya sağlık örgütü tarafından Covid-19’ un küresel salgın edilmesi ile birlikte ülkemizde çalışma hayatı için belli önlemler alınmaya başlandı. Şüphesiz ki, bu önlemlerden en önemlisi pandeminin zorlayıcı sebep kabul edilmesiyle birlikte uygulanmaya başlanan, kısa çalışma ödeneği oldu. Faaliyetlerini azaltan ya da ara veren işverenler için, üç ay süre ile başlayan uygulama, Cumhurbaşkanı Kararı ile 31 Aralık 2020’ye kadar belli aralıklarla uzatıldı. Yapılan bu uzatma işlemleri 30 Haziran öncesi kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunan firmaları kapsamaktaydı. Ancak 1 Aralık 2020’de yayımlanan, 3238 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile birlikte, hiç kısa çalışma ödeneğine başvurmayan işverenlerin de bu uygulamadan faydalanma hakları doğdu.

Kararla birlikte,

  • 30 Haziran 2020 öncesi kısa çalışma ödeneğine başvuru yapmayan iş yerleri 31 Aralık 2020’ye kadar e-devlet üzerinden başvuru yapabilecek,
  • 1-31 Aralık 2020 tarihleri arasında başvuru yapanlar, 3 ay süreyle kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilecek,
  • Daha önce kısa çalışma ödeneğinden faydalanan işverenler, ilave işçi için kısa çalışma ödeneği talebinde bulunabilecek,
  • Mevcuttaki kısa çalışma ödeneği kapsamındaki personeller için oran artırımı yapılabilecek.

Daha Önce Kısa Çalışmaya Başvuranlar Yeniden Başvuru Yapabilecek mi?

Daha önce kısa çalışma başvurusunda bulunan işverenler mevcutta kısa çalışmadan faydalandıkları personeller için herhangi bir başvuru yapmadan ödenekten faydalanmaya devam edebilecekler.

Öte yandan, kısa çalışma ödeneği süresi boyunca ödenen ücretler, çalışanların işsizlik ödeneklerinden mahsup edilmeyecek.

İlgili Cumhurbaşkanı Kararı’na aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/12/20201201-8.pdf

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

Kısa Çalışma ve Ücretsiz İzin Emekliliği Etkileyecek mi?

Kısa Çalışma ve Ücretsiz İzin Emekliliği Etkileyecek mi?

Askerlik, doğum ya da yurt dışı borçlanmaları ile emekliliğe direkt olarak etki eden uygulamalar var. Peki, kısa çalışma ya da ücretsiz izni kapsayan böyle bir uygulama var mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir