Taşeron İşçinin Yıllık İzin Hakkı

Çalışma hayatında taşeron işçi olarak bilinen alt işveren işçisinin yıllık izin hakkı konusunda birçok yanlış uygulama mevcuttur. Taşeron İşçinin Yıllık İzin Hakkı hesaplanırken işverenin yıllık izni yanlış hesaplanması, işçi ve işveren arasında uyuşmazlıklara neden olmaktadır. Konuyu detaylı aktarmadan önce yıllık izin hakkının oluşması için gerekli şartları anlatalım.

Yıllık İzin Hakkı  Oluşmasında Şartlar Nelerdir?

İş Kanunu kapsamında hizmet akdine dayalı olarak çalışan sigortalının, yıllık izne hak edebilmesi için, işyerinde geçirdiği hizmet süresine bakılmaktadır.

İşçilerin yıllık izne hak kazanabilmesi için işçinin işe girdiği tarihten başlayarak deneme süresi de dahil olmak üzere bir takvim yılı çalışması gerekmektedir. Aynı zamanda yıllık izne hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçinin aynı işverene ait, iş yerlerinde çalıştığı süreler birleştirilir.

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

  1. Bir yıldan beş yıla kadar (5 yıl dâhil) olanlara on dört günden,
  2. Beş yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 günden,
  3. 15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden, az olamaz.

Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanır.  Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir. Yani Kanunda belirtilen süreler asgari süreler olup, işçi ve işveren arasındaki hizmet akdi ile ya da toplu iş sözleşmeleri ile yıllık izin süreleri Kanunda belirtilen sürelerin üzerinde kararlaştırılabilir.

Taşeron İşçinin Yıllık İzin Hakkı

İş Kanunu gereği Kanuna tabi çalışanların yıllık izin sürelerini yukarıda kısaca anlattık. Taşeron işçinin yıllık izin süresi ise özellikle 6552 sayılı Yasa ile daha da netleşmiştir.

Ek fıkra ile;

Alt işveren işçilerinden, alt işvereni değiştiği hâlde aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süresi, aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanır. Asıl işveren, alt işveren tarafından çalıştırılan işçilerin hak kazandıkları yıllık ücretli izin sürelerinin kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmek ve ilgili yıl içinde kullanılmasını sağlamakla, alt işveren ise altıncı fıkraya göre tutmak zorunda olduğu izin kayıt belgesinin bir örneğini asıl işverene vermekle yükümlüdür.” Hükmüne göre alt işveren işçisinin yıllık izin hakkına da açıklık getirilmiştir.

Değişiklik öncesi Yargıtay Kararları da özellikle Kamu taşeron işçisi yıllık izin hakkını düzenleyen kararlar olarak  farklı alt işverenlerle bile olsa aynı kamu kurumu bünyesinde aralıksız olarak çalışan işçilerin tüm hizmet yıllarının esas alınmasını ve yıllık izinlerinin buna göre kullandırılması belirlenmişti.

Yukarıdaki maddeden de anlaşılacağı üzere taşeron işçinin yıllık izin hakkı, Alt işveren işçilerinden, alt işvereni değiştiği hâlde aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süresi, aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanmaktadır.

 

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Taşerona KHK Çözümü

Taşerona KHK Çözümü

Kadroya alınması gündemde olan taşerona KHK çözümü ufukta belirdi. 12 maddeden oluştuğu ifade edilen taşeron …

7 yorum

  1. Şeyda TAŞ BAŞCIL

    mrb ben 14 ay doğum iznine ayrılmış bir personelin yerine çalıştım ve bu süre içerisinde yıllık izin hiç kullanmadım. şimdi işten ayrıldım bu durumda yüklenici firmanın bana kullanmadığım yıllık izin günlerinin parasını alabiliyor muyum acaba teşekkürler

    • kesinlikle alırsın 1 yıl üzeri çalışan kişi 14 gün izni haketmiştir bu sebeble izin kullanmadıysan parasını alırsın alamıyorsan dava açarsın alırsın

  2. Ben kamu kurulusu da güvenlik olarak calışmaktayım Eşim dış gebelik ameliyatı ve hasarlı bölgeyi aldırıp kürtaj ameliyatı oldu izin hakkı senelik izinden mi
    Kullanıcam mazeret veya doğum izndenmi düşülecek

  3. merhaba 6 yıldır aynı resmi dairede hizmetli olarak çalışıyorum kadroya geçtik 11 yaşında tip1 diyabetli oğlum var %30 özürlü raporum var benim bu durumda haklarım varmiduzenli 3 ayda bir doktor kontrolümüz var gidiyorum arada gerektigindede sorun olmuyor gidebiliyorum ama bazı dönemlerde 1 haftalık kontrol zamanları olursa ne yapmam lazım haklarım varmi bu konuda bilgilendirirmisiniz tşk ederim.

  4. Arkadaşlar ben 2013 2 ayın 1 de işe başladım peki bu durum da bu gün kaç gün izin hakkım var benim

  5. Merhabalar, 2001 nisan ayından bu yana kamu kuruluşunda tıp fak hastanesinde otomasyon görevlisi olarak çalışmaktayım. Kadroya geçiş işleminden sonra 1 yılı doldurmadan yıllık izin hak etmediğimiz söylendi. Kadro sürem 1 yıl dolduktan sonramı hak ediş oluyor. Bu konuda bilgi talep ediyorum ?

  6. Kuddusi çınarer

    2018 iznimi kullanmadım yanarım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir