madencilere-zorunlu-ferdi-kaza-sigortasi

Madencilere Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası

 

 

Tahmini okuma süresi: 3 dk. 
Bilindiği üzere iş kazalarında ülkemiz Dünya sıralamasında madalya için adeta yarışıyor. 2014 yılı içerisinde yaşanılan iş kazaları toplumun iş kazası konusundaki hassasiyetini arttırdı.  Özellikle yaşadığımız “Soma Felaketi” yer altı çalışanlarına ilişkin iş kazalarını mümkün olduğunca azaltmaya yönelik  idari ve siyasi kararların alınmasında önemli rol oynamıştır.

Siyasi Otorite Önleyici ve Bastırıcı Kolluk Kuvveti Olmaya Kararlı

Ülkemiz tarihinde 2014 yılı iş kazaları, oldukça derin yaralar açmış ve milli yas ilan edecek büyüklükte bir buhrana sürüklemiştir. Özellikle Manisa’nın Soma ilçesinde yaşadığımız maden faciası maalesef yürekleri dağlamıştır. 2014 yılında yaşadığımız bir dizi felaket hem 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda 6552 sayılı Yasa ile değişikliklere gidilmiştir. 24.12.2014 tarih 29129 sayılı Resmi Gazetede  “Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”  yayımlanmıştır. “167 Sayılı İnşaat İşlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı” ve “176 Sayılı Maden İşyerlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı” Yasalaşmıştır. Ayrıca; 3213 sayılı Maden Kanunu’ nda değişiklikler yapılmıştır. Önümüzdeki günlerde bir dizi Yasa ve Yönetmelikte değişiklikler çıkması da muhtemel olarak görünmektedir.

Madencilere Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası

06.02.2015 tarih 29259 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2015/7249 karar sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile “Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası Hakkında Karar”  yayımı tarihinden 3 ay sonra yürürlüğe girecektir.

Bakanlar Kurulu kararı ile; yeraltı ve yer üstü kömür madenciliği ve her türlü yeraltı madenciliği faaliyetlerinde bulunan gerçek ve tüzel kişilere bu faaliyetlerin icrası sırasında meydana gelebilecek kazalar sonucu tesislerinde istihdam ettikleri, üretim ve üretim hazırlığında bulunan personeli için “Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası” yaptırma zorunluluğu getiriyor.

Feti SAVRAN

Hakkında iskanunu

Göz atın

2021 İş Sağlığı ve Güvenliği İdari Para Cezaları

2021 İş Sağlığı ve Güvenliği İdari Para Cezaları

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çalışanların iş yerlerindeki sağlıklı çalışma ortamını sağlamak ve …