yeşil kart

9.1 Milyon Yeşil Kartlı Genel Sağlık Sigortalısı Olarak Sgk’nın Bünyesine Katılacak

yeşil kart5510 sayılı Kanun’un norm ve standart birliğinin sağlanması amacıyla nüfusun tamamının genel sağlık sigortası uygulamasına geçirilmesi hedeflenmekte.

Türkiye’de bugün itibariyle 62.9 milyon SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı mensuplarıyla bakmakla yükümlü olduğu kişiler sosyal güvenlik kapsamında olup, 1 Ocak 2012’den itibaren yeşil kartlıların da SGK’ya geçmesiyle toplam 72 milyon kişi genel sağlık sigortası şemsiyesi altına alınacaktır.

 

Sağlık Bakanlığı’ndaki bütçesi 1 Ocak’ta SGK’ya devredilecek olan yeşil kartlılar 1 yıllık vize süreleri doluncaya kadar aynı şekilde sağlık imkanlarından yararlanmaya devam edeceklerdir.  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, bu kişilere puanlama sistemiyle gelir testi yapacak ve 13 kurumdan 28 sorgulama yapılarak bir kişinin yeşil kart alma hakkını elde edip etmediği anlaşılacaktır. Nüfustan, TÜİK’ten, SGK’dan online ile bilgiler alınarak tapu kayıtlarına bakılacaktır.

Bu sorgulamalar 3’er aylık dönemler halinde otomatik olarak, kişilerin müracaatına gerek kalmaksızın yapılacak. Bu sorgulama sonucunda gelir düzeyi asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilen kişiler, primleri devlet tarafından ödenerek, sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecekler. Bir hanede 4 kişi varsa bu 4 kişinin elde ettiği gelir toplanarak 4’e bölünecek. Çıkan rakam asgari ücretin 3’te birinden azsa devlet primi ödeyecek ve bu kişiler sağlık imkanlarından yararlanmaya devam edecekler.

Sisteme kayıtlı olmayan 1.7 milyon kişi 1 Ocak’tan itibaren tescil işlemini yaptırmak zorundalar. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat ederek gelir testine göre prim ödemek zorundalar. Eğer SGK’ya müracaat etmezlerse asgari ücretin iki katından fazla geliri olduğu kabul edilecek ve buna göre prim ödeyecektir.

Hakkında iskanunu

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü