Uzaktan Çalışma Yönetmeliği
Uzaktan Çalışma Yönetmeliği

Uzaktan Çalışma Yönetmeliği

Covid-19 nedeniyle birçok ülkede olduğu gibi, Türkiye’de de çoğu iş yeri uzaktan çalışmaya geçti.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın düzenlemiş olduğu Uzaktan Çalışma Yönetmeliği 10 Mart 2021 tarihli ve 31419 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğe göre uzaktan çalışma konusunda anlaşan işçi ve işveren mevcut sözleşmelerini “Uzaktan Çalışma Sözleşmesi”ne dönüştürebilecek.

İlgili Yönetmelik ile Yapılan Düzenlemeler Neler?

  • Uzaktan Çalışma Kapsamına Girmeyen İşler

Tehlikeli kimyasal madde ve radyoaktif maddelerle çalışma, bu maddelerin işlenmesi veya söz konusu maddelerin atıkları ile çalışma, biyolojik etkenlere maruz kalma riski bulunan çalışma işlemlerini içeren işlerde uzaktan çalışma yapılamayacağı ve kamu kurum ve kuruluşlarınca ilgili mevzuatına göre hizmet alımı suretiyle gördürülen işler ile millî güvenlik açısından stratejik önemi haiz birim, proje, tesis veya hizmetlerden hangilerinde uzaktan çalışma yapılamayacağı birim, proje, tesis veya hizmetten sorumlu olan veya hizmet alan kamu kurum ve kuruluşunca belirleneceği sözleşmede bildirildi.

  • Uzaktan Çalışma Kapsamındaki İş Sözleşmelerinin İçeriği

İlgili sözleşmelerin yazılı olarak yapılması ve içeriğinde işin tanımı, şekli, süresi, yeri, işveren tarafından sağlanacak araçlar ile ücrete ilişkin bilgilerin yer alması gerekiyor.

  • Çalışma Ortamının Düzeni

Uzaktan çalışma yapılacak ortamda işin gereği düzenleme yapılması gerekiyorsa, kaynakların maliyetlerinin karşılanma şekli sözleşme aşamasında düzenlenecek. İlgili kaynakların maliyetinin karşılanma şekli işçi ve işveren arasında belirlenecek.

  • Çalışma Süreleri

Mevzuatta belirlenen çalışma sürelerine bağlı kalmak koşulu ile işçi ve işveren çalışma saatlerinde değişikliğe gidilebilecek.

  • KVKK Kapsamında Uzaktan Çalışma

İşveren Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hükümlerince işçiye uzaktan çalışma sırasında da verilerin korunması hakkında gereken eğitimi vererek ilgili şartların sağlanıp sağlanmadığı konusunda denetimlerini yapabilecek.

  • Uzaktan Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamı

Yapılan işin gereği, iş sağlığı güvenliği konusunda alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ve önlemleri işveren tarafından işçiye sağlanacak.

  • Nasıl Uzaktan Çalışmaya Geçilir?

Halihazırda kurulu sözleşmelerin uzaktan çalışma sözleşmesine dönüştürülmesi ya da yeni iş sözleşmelerinin uzaktan çalışma hükümlerini içermesi ile, resmi olarak uzaktan çalışmaya geçilebilecek.

  • Çalışanların Uzaktan Çalışma Talebi

Çalışanların, uzaktan çalışma taleplerini yazılı olarak işverene bildirmesi gerekiyor.

İlgili talep işverence değerlendirilmeye alınarak 30 gün içinde işçiye geri bildirim verilmesi gerekiyor.

Talebin kabulü halinde, taraflar arasında imzalı iş sözleşmesi Uzaktan Çalışma Yönetmeliği ilkelerine göre düzenlenecek. İşçinin yeniden iş yerinde çalışmayı talep etmesi halinde yine yazılı olarak işverene bildirim yapması gerekecek. İşverenin de bu talebi, öncelikli olarak değerlendirmesi gerekecek.

Uzaktan çalışma, işin gereği iş yerinin bir bölümünde ya da tamamında yapılıyorsa, işçinin talebi ya da onayı aranmayacak. Diğer durumlarda işverenin talebi üzerine, işçinin yazılı onayının alınması gerekecek.

İlgili yönetmeliğe erişmek için tıklayın.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

Ar- Ge’de Uzaktan Çalışma Uzatıldı mı?

Ar-Ge’de Uzaktan Çalışma Uzatıldı mı?

Ar-Ge ve Teknopark teşviklerinden yararlanmak için fiilen tasarım merkezlerinde bulunmak gerekiyor. Ancak pandemi ile ekim ayına kadar uzaktan çalışmaya geçilmişti, peki son durum ne?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir