Kısa Çalışma ve Ücretsiz İzin Emekliliği Etkileyecek mi?
Kısa Çalışma ve Ücretsiz İzin Emekliliği Etkileyecek mi?

Kısa Çalışma ve Ücretsiz İzin Emekliliği Etkileyecek mi?

Tüm dünya bir yılı aşkın süredir yeni normal ile pandemi koşullarında hayatına devam ediyor. Ülkemizde de ilk vakanın görülmeye başladığı günden bu yana birçok sektör için zor günlerin beklendiği öngörülüyordu. Bu nedenle olağanüstü durumlara özel düzenlemeler, her alanda olduğu gibi çalışma hayatında da çoktan kendini göstermeye başladı.

Kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği, istihdama dönüş teşviki, ilave istihdam teşviki gibi birçok düzenleme bu dönemde “yeni normal” kapsamında hayatımıza dahil oldu. Ancak bu uygulamalar arasında kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği daha fazla insanı yakından ilgilendirmesi nedeniyle, en çok merak edilen konular oldu. Pandemi döneminde akşamdan sabaha ivedilikle getirilen kanunlarda birçok boşluk bulunması, haliyle soru işaretini de beraberinde getirdi.

Emeklilik Prim Gün Sayılarına Etkisi

Kısa çalışma ödeneği 31 Mart 2021 itibarıyla sonlandırılmakla beraber, nakdi ücret desteği için yeni bir uzatma kararı gelmemesi halinde mevcut düzenlemeler dahilinde son tarih 17 Mayıs 2021 olarak belirlenmiş görünüyor.

Her iki destek kapsamında da işverenler çalışanlarının, çalışma sürelerinde zorunlu nedenlerle tamamen veya kısmen azaltmaya giderek, prim gün sayısı olarak SGK’ya bu bildirimde bulundular. Kısa çalışma ve/veya ücretsiz izin döneminde sigortalılar için uzun vadeli sigorta kolları primi yatırılmadığından emeklilikte esas alınan sürelerde bu desteklerden yararlanılan süreler dikkate alınmayacak.

Sonradan Borçlanma Mümkün mü?

Askerlik, doğum, yurt dışında geçen süreler gibi nedenlerle sigortalılar geriye dönük olarak bu süreler için hizmet borçlanması yaparak emeklilik için prim gün sayılarını tamamlayabiliyor veya ekleme yapabiliyorlar.

Mevcut yasal düzenlemeler ele alındığında salgın hastalık döneminde uzun süre kullanılan kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği için borçlanma şimdilik mümkün görünmüyor. Gelecekte yasal düzenlemelerin yapılması halinde sigortalılar elinde olmayan nedenlerle kayba uğradığı bu süreleri için borçlanma yaparak emeklilik sürelerini tamamlayabilme imkanına kavuşabilirler.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

Kısa Çalışmanın Başvuru ve Yararlanma Süresi Uzatıldı

Kısa Çalışmanın Başvuru ve Yararlanma Süresi Uzatıldı

Kısa çalışma birçok firma için can simidi olmuştu, hala da olmaya devam ediyor. Faaliyetlerini azalttığı …

1 yorum

  1. Ek 9, 10günden fazla çalışan çocuk bakıcısı sigortası ödemekteyim. Teşvikten faydalanmaktayım. Ücretsiz izne çıkarma yaparsam teşvikten düşer miyim? Ücretsiz izin olduğu dönemle alakalı bir ödemem çıkmayacak zaten. Sonrasında iş başı yaptığında teşvikten faydalanmaya devam ediyor muyum?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir