ARGE Teşkivinde Sürenin Uzatılması

Her personel için beş yıl süre ile kısıtlanmış olan, Ar-Ge faaliyetlerinde uygulanan sigorta primi desteği uygulamasında süre 01.04.2013 de sona erdi. Bu tarih sonrası; prim desteğinden faydalanmaya başlatılan çalışanlar için başlama tarih itibariyle beş yılık süresini dolduranların Ar-Ge teşviki kapsamından çıkarılması ve bu çalışanlar için hesaplanan işveren prim tutarlarının tam olarak ödenmesi gerekmekte. 5510 Sayılı Kanun’da bahsedilen şartları taşınması halinde bu çalışanlar için hesaplanan primlerde 5 puanlık işveren primi devlet katkısından faydalanılabilecek.

arge-tesvikinde-ek-sure

Ar-Ge teşviki ile ilgili süre uzatımı uzun zamandır gündemde olan bir konuydu. Bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin 5. Maddesinde Ar-Ge teşvikinde süre uzatımı yapılacağı tasarısı TBMM’ye sunulmuştu. 10.05.2013 itibariyle komisyona kadar getirilen tasarının, kısa süre sonra kanunlaşması ve Ar-Ge teşvikinden yararlanan kişilerin tekrar teşvikten yararlanması bekleniyor. Teşvik süresinin ise 2023’e kadar uzatılması planlandı.

Tasarının ilgili maddesinde Ar-Ge faaliyetlerinde bulunan işyerlerinde çalışan personel ücretlerinin belli bir kısmı, gelir vergisinden hariç tutulmakta. Ar-Ge personelinin istihdam maliyetinin düşürülmesi amacıyla söz konusu teşvikten 31/12/2023 tarihine kadar Ar-Ge harcaması yapan işletmelerin yararlanmasının devamını sağlamak amacıyla süre uzatılmasına yönelik düzenlemeye de tasarıda yer verilmekte.

Madde 11(9) “İşveren hissesi sigorta prim desteği, kapsama giren her bir personel için Kanunda sayılan şartları taşımaları kaydıyla, Kanuna göre Sosyal Güvenlik Kurumuna ilk defa bildirilmeye başlanılan tarihten itibaren beş yılı aşmamak üzere uygulanır. Destekten yararlanılmaya başlanıldıktan sonra herhangi bir sebeple çalışmaya ara verilmesi veya destekten yararlanılmaya başlanıldıktan sonra işten ayrılıp aynı işe tekrar başlanılması ya da Kanun kapsamına giren başka bir işyerinde çalışmaya başlanılması bu süreyi uzatmaz.”

ARGEAnlaşılacağı üzere mevcut düzenlemede işveren prim desteğinden, her bir personelin beş yıllık kesintisiz süre halinde yararlanması mümkündür. Beş yıllık süre içerisinde herhangi bir nedenle çalışmaya ara verilmesi halinde ise süre uzaması mümkün değildir.

Kanunun, yürürlük tarihi itibariyle beş yıllık süresi 31.03.2013 tarihinde sonra ermektedir. Destekten faydalanan her bir personel için beş yıllık süre takibi yapılması ve varsa süresi dolan personelin 01.04.2013 itibariyle ilgili prim desteğinden faydalandırılmaması gerekmektedir. Bu kontrol; takip eden APHB dönemleri ve her bir personel için ayrıca tekrarlanmalıdır.

Şöyle ki; Nisan 2008 de işe girişi gerçekleştirilen, 5746 kapsamında vergi muafiyeti ve buna bağlı olarak işveren prim desteğinden faydalandırılan çalışanlar için Nisan 2013 tarihi itibariyle işveren prim desteğinden faydalanılamayacaktır. Bahsi geçen personelin Nisan 2013 dönemindeki çalışmaları için (5510 sayılı kanunun 81. Maddesindeki şartların tutması halinde) 5 puanlık işveren primi devlet katkısı uygulamasına geçilebilecektir.

Yürürlükteki mevzuat gereği haksız yere işveren prim desteğinden faydalanılması sonuçlarından da işverenler sorumlu tutulmaktadır. Süreyi dolduran çalışanlar için işveren primi desteğinden faydalandırılması uygulamasına son verilmesi gerektiğini önemle hatırlatırız.

Kaynak:

– 4691 sayılı “Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu”nun geçici 2. Maddesi
– 5746 sayılı “Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunu
Bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi -Madde 5

Hakkında iskanunu

Göz atın

Arabuluculuk Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arabuluculuk Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arabuluculuk Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler