Asgari Ücret Azalacak mı?
Asgari Ücret Azalacak mı?

Asgari Ücret Azalacak mı?

2016 yılı başında asgari ücret AGİ dâhil net 1.300 TL ’ye denk gelecek şekilde belirlenmişti. Yıl sonuna doğru asgari ücretin gelir vergisinde bir üst dilime yükselmesiyle asgari ücretin net tutarının 70 TL azalacağı günlerdir konuşulmaktaydı. “ Asgari Ücret Azalacak mı?” sorusu son günlerde cevabını buluyor.

Asgari Ücret Azalacak mı?

Asgari ücretin yıl boyu net 1.300 TL olacağı hükümetin seçim vaadiydi. Hükümetin sözünde durmasını isteyen sendikalar zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi nin ardından asgari ücrette yapılacak yeni bir kesintinin milyonlarca çalışanı zor durumda bırakacağını belirtmişlerdi. Asgari ücretle çalışanlarda Ekim ayı itibari ile vergi oranının %15 den % 20’e yükselmesi sonucu gelirlerinde azalma yaşayacakları, bu durumun nasıl düzeltileceği merakını uyandırmaya başladı. Sendikaların da konuyla ilgili tutumlu kararı sonucu Maliye ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları çalışanların vergi artışından olumsuz etkilenmemesi adına asgari ücrette yeni bir düzenlemeye gitme kararı aldılar.

Ücreti asgari ücret olan ve asgari ücret üzerinde olup, brüt ücreti en fazla 1.750 TL olanların vergi dilimine takılmasından kaynaklı net ücretlerdeki azalma farkını devletin tamamlayacağı belirtiliyor. Böylece çalışanın eline geçen tutarın sene sonu da olsa net 1.300 TL ‘nin altına düşmeyeceği anlaşılıyor. Bu düzenlemenin ise devlete 1,7 milyar liraya mâl olması bekleniyor.

Artış Asgari Ücrete Nasıl Yansıtılacak?

1.300 TL ‘den az ücret alan kalmayacak söz veren hükumetin asgari ücretin azalan net tutarının telafisi için henüz hangi formülü uygulayacağı bilinmiyor. Tercih edilecek yollardan biri asgari ücretin bir kısmının vergi dilimi sisteminden istisna tutulması uygulaması olabilir. İkinci bir seçenek olarak da gelir vergisi dilimlerinde yeni bir düzenlemeye gidilmesi olarak görülüyor. 2016 yılı 2. döneminde gelir vergisi dilimleri ile ilgili bir değişikliğe gidilmemişti. Yılın son çeyreğinde yeni bir düzenleme yapılması uzak ihtimaller arasında sayılabilir. Bir diğer yöntem ise net ücretteki düşüşün Ek Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ile kapatılması. Söylentilerden anlaşılan hükumetin de en yakın durduğu açığın asgari geçim indirimi ile kapatılması üzerine bir düzenlemeye gidilmesi. Hangi uygulamanın tercih edileceği yakın zamanda netleşecek.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

2021 Asgari Ücretinin İşveren Maliyeti

2021 Asgari Ücretinin İşveren Maliyeti

Asgari ücretin belirlenmesi ile işverenlerin 2021 yılı işçilik maliyetleri de ortaya çıkmış oldu. Asgari ücret, …

6 yorum

  1. MERHABA,
    bİZ çalışanlarımıza asgari ücret ve 130 tl brut yol parası verıyoruz dolayısıyla her çalışan 1750 TL nin ustunde alıyor bu kapsamda bu vergi süreci bizi de etkıleyecekmi?Yoksa burada esas belirleyici kısım prime esas kazanç olan kısım mı?

    • Datassist Mevzuat Kulübü

      Merhaba Demet Hanım,

      Henüz uygulamanın nasıl gerçekleştirileceği kesin olmamakla birlikte, ücret tespiti konusunda PEK matrahının (prime esas kazançlar) baz alınacağını tahmin ediyoruz. Uygulama ilerleyen zamanda netleşecektir.

      Bilgi için takipte olunuz.

  2. an itibaryle 1300 den az aldık saolsunlar sanki hiç vergi vermiyoz gibi gelir vergisine zam yapıyolar

  3. MERHABA,
    asgari ücretle çalışan personellerde eylül ayında vergi dilimini aşan var peki eylül ayında nasıl bir hesaplama yapılacak. ?

  4. Merhaba ben Mayıs ayinda resmi olarak evlendim fakat ağustosta düğünüm oldu yani kendi evime agustosta gecdim. Isyerimle ilgili servis problemim var evime ve işe gidis gelislerde sorun yaşıyorum servis yol uzunlugundan dolayi goturmek istemiyor.yol parasi vermek talep ediliyor fakat evime giden arac yok taksiden baska. Ben bu sarti gostererek is sozlesmemi fesh edip tazminat ve issizlik parasi almaya hak kazanirmiyim. Teşekürler

    • Datassist Mevzuat Kulübü

      Merhaba Sema Hanım,

      Bahsettiğiniz sebep iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmek için bir neden teşkil etmemektedir.
      Evlilik/Nikah tarihinizden itibaren 1 yıl içerisinde evlilik nedeniyle iş sözleşmenizi feshedebilirsiniz. Evlilik nedeniyle iş sözleşmesi feshinde kıdem tazminatına hak kazanmanız mümkün, işsizlik ödeneği ise söz konusu olmayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir