Yurt Dışı Hizmet Borçlanmalarında Emeklilik Gün Sayıları ve Maliyetler Artıyor
Yurt Dışı Hizmet Borçlanmalarında Emeklilik Gün Sayıları ve Maliyetler Artıyor

Yurt Dışı Hizmet Borçlanmalarında Emeklilik Gün Sayıları ve Maliyetler Artıyor

Son günlerde  gündemi oldukça meşgul eden, yurt dışı hizmet borçlanmalarına ilişkin torba yasa 1 Ağustos itibariyle hayata geçiyor. Sosyal Güvenlik yasalarına göre prim hizmet gün sayısı çalışılarak tamamlanmasının yanı sıra, borçlanılarak da elde edilebiliyordu. Yürürlüğe girecek yeni yasa, yurt dışı hizmet borçlanması yapmak isteyen vatandaşların aleyhine olacak.

Borçlanılan Günlerin Sigortalılık Statüsü ve Prim Oranında Beğenilmeyen Değişiklikler

7186 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun yurt dışı hizmet borçlanması yapmak isteyen vatandaşlarımızı kapsıyor. Mevcut koşullarda borçlanma yapma hakkının son günü olarak 31 Temmuz 2019 tarihini işaret edilmişti. Hem sigortalılık statüsündeki hem de prim oranındaki değişiklikler 1 Ağustos 2019 tarihinde yürürlük kazanacak.

7186 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’da yer alan önemli değişikliklerden biri 1 Ağustos 2019 tarihinden itibaren 3201 sayılı Kanun kapsamında hizmet borçlanması yapmak isteyen vatandaşlarımızı ilgilendiren maddelerden biri;

“3201 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “% 32’sidir.” ibaresi “%45’idir.” şeklinde değiştirilmiş ve fıkranın üçüncü cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.” hükmü oldu. Bu hüküm ile günlük 27,29 TL tutarındaki borçlanma miktarı yüzde 40 oranında, yani gün başına 11,01 TL artarak 38,38 TL’ye yükselecek.

Değişikliğe gidilen maddelerden biri ise borçlanılacak sürelerin sigortalılık statüsü ile alakalı.

“3201 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin başlığı “Süre tespiti, sigortalılığın başlangıcı ve sürelerin değerlendirilmesi” şeklinde, dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir. “Yurt dışı hizmet borçlanmasına ait süreler 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında geçmiş sigortalılık süresi olarak kabul edilir.” “Türkiye’deki sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki sürelerin borçlandırılması hâlinde bu süreler 5510 sayılı Kanunun 41 inci maddesinde yer alan hükümler esas alınarak Türkiye’deki sigortalılık başlangıç tarihinden, Türkiye’de sigortalılık yok ise borçlanma tutarının tamamen ödendiği tarihten geriye götürülen sürelere ait ilgili aylara mal edilir.”

Bu madde hükmünden de anlaşılacağı üzere borçlanılacak sigortalılık statüsü 4/b yani BAĞKUR sigortalılığı kapsamında olacak. 1 Ağustos’tan itibaren emekli olmaya yetecek asgari borçlanma gün sayısı 3 bin 600 veya 5 bin günden, en az 5 bin 400 güne (kısmi aylık için), tam aylık için kadınlarda 7 bin 200 gün ve erkeklerde 9 bin güne çıkacak.

 

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

Emekli Aylığı Bağlandıktan Sonra Yurtdışında Çalışanlar

Emekli Aylığı Bağlandıktan Sonra Yurt Dışında Çalışanlar

Son günlerde, emekli olan vatandaşlarımızın yurt dışı çalışmalarının olması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bağlanan …

2 yorum

  1. Merhaba
    Ben 2007 eylül’ünden 2009 ekim aylarında Arnavutluk’ta görev aldım. O dönemde Arnavutluk ile SGK anlaşmamız olduğu için proje bitiminde Türkiye’ye döndüğünüzde günleri SGK’dan saydırabilirsiniz deniyordu. Bende Arnavutluk sigortadan tüm evraklarımı aldım, 750 günüm olduğunu gördüm. Ankara SGK’ya gittiğimde bu günlerin şimdi değil, emekliliğe yakın zamanda saydırabileceğimi şimdi yapılsa bile SGK’da günlerin görünmeyeceğini bildirmişlerdi. Bende o dönem daha sonra yaptırmamın uygun olduğunu düşündüm. Ancak okuduğum yazınızda 1 Ağustos 2019 tarihi itibariyle yurtdışında geçen sürelerin zorlaştırılacağını yada prim oranının artacağını anlıyorum.
    Bu durumdan etkilenmemek için yurt dışında çalışma sürelerimi surtdisi_hizmet_borclanma_talep_dilekcesi tamamlamalı mıyım?
    Yoksa anlaşma olduğu için prim ödememe gerek yok mu? Gerek yok ise 750 günü SGK’ya nasıl işletebilirim.
    İyi Çalışmalar

    • mustafa buluş bey merhaba, sizin durumunuzu da kapsıyordu, eğer ağustos girmeden başvurmadıysanız artık %45 üzerinden yani daha fazla yurtdışı borçlanması yapmanız gerekecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir